На 17-ти септември християнският свят отбелязва празника на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и на майка им – София.
Преданието разказва за това, че през втората половина на І в. и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива жена на името София, която открито изповядвала вярата си в Христос. София възпитавала и трите си дъщери – Вяра, Надежда и Любов в упование в Исус Христос.
Когато император Адриан разбрал за вярата им, той заповядал да ги доведат при него и да ги измъчват, докато не се откажат от Христос.  Той приканил трите сестри, от които най-голямата Вяра била на 12, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години да се поклонят и принесат жертва на богинята Артемида.
Тъй като те отказвали, били подложени на най-жестоки изтезания  – хвърляли ги в нажежена пещ, върху гореща желязна решетка, в котел с кипяща смола и на всичко това свидетел ставала майката София.
Тя с необикновено сила  убеждавала децата си да понесат мъченията в името на Исус Христос.
Когато момичетата издъхнали, без да се откажат от вярата си, императорът разрешил на София да вземе телата им и да ги погребе. София прекарала три дни на гроба им на висок хълм извън града.  На третия ден, молейки се, тя напуснала този свят и се пренесла в небесния.
Църквата почита и София като мъченица, защото като майка е била свидетел на чудовищните изтезания, на които са били подложени децата й.
Имен ден празнуват днес:  София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.