Кофеинът активира така нареченото конвергентно мислене, което отговаря за намирането на конкретни решения. До такъв извод са стигнали американски психолози, които са анализирали влиянието на това вещество върху начина на мислене. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Consciousness and Cognition”, предаде БГНЕС.

Кафето е най-разпространения психотропен продукт в света. В САЩ 85 % от възрастното население пие най-малко по една чаша кафе на ден. Известно е, че кофеинът повишава концентрацията, двигателния и емоционалния тонус. Досега обаче не е изследвано въздействието му върху творческото мислене и способността на човек да намира решение на различни проблеми или изход от някаква ситуация.Психолози от университетите в Арканзас и в Северна Каролина са проучили как кофеинът влияе върху двата типа мислене у човека – конвергентното и дивергентното. Първото отговаря за търсенето на конкретно решение на проблеми и намирането на един „правилен” отговор. Второто, тъкмо обратното, създава поток от идеи, генерира набор от интересни и оригинални решения. То е характерно за творческите натури.

В западната култура кофеинът се асоциира с творчески занимания и начин на живот. Писателите биват представяни с чаша кафе в ръка, а програмистите – с енергийни напитки, пише в изследването.

Проведените тестове, обаче, показали, че кофеинът не оказва никакво влияние върху дивергентното мислене, т.е. не стимулира творческите процеси. Затова пък повишава способността на човек да се концентрира и да решава различни проблеми. Двеста милиграма кофеин подобряват значително решението на проблеми. Те не се отразяват на творческото мислене, но и не влошават резултатите, така че пиенето на кафе не пречи на творците.