Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, посочват в съобщение от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир – “Успение Богородично” край Бачково.Той кандидатства за европейско финансиране с проекта “Бачковски – Православна Света обител и духовна поклонническа дестинация” на стойност малко над 1,2 млн. лв. по Оеративната програма “Региони в растеж” /2014-2020 г./.

В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение – Троянският манастир “Успение Богородично”. Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него.

Троянският манастир “Успение Богородично” е не само най-големият старопланински манастир, но и третото по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17-ти в. от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир “Рождество Богородично” край Килифарево също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир “Рождество Богородично” заема особено важно място. Основан е между 1348 г. и 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност.

Още една от българските светини ще има шанс да върне блясъка и славата си, благодарение на проект по европрограмата. Плаковският манастир “Св. пророк Илия” край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий.

Плаковският манастир е основан по времето на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 година. Въпреки тежката му съдба, манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.

В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столичната община “Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора”, припомнят от МРРБ. В Светата обител ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренаж на средновековната църква “Св. Георги” в манастира, и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център “Софийска Света гора”, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария.

Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата. Чрез реализацията на проекта ще се създадат условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област, като ще популяризира и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде създаден цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовните ценности с природните забележителности.

Снимки: БНР