На днешната дата през 1977 година излиза първият масово използван персонален компютър Apple II. Неговият пряк предшественик Apple I – модел, пуснат в ограничена серия и предназначен за любители на електрониката, проправя път на много от характеристиките, благодарение на които Apple II постига уникален за времето си пазарен успех.

Машината е толкова успешна, че българските специалисти силно се впечатляват от възможностите му и само 5 години по-късно създават българския „Правец 82” като пълно негово копие. Макар и да е пригодено за изработване с произвеждани само в тогавашния СИВ интегрални схеми, компютърът бързо става хит на родния пазар.

През това време т.е. през 80-те и дори в началото на 90-те Apple II е на практика стандартният компютър за американските училища, колежи и университети. Става популярен и сред бизнес потребителите с първата изчислителна програма VisiCalc.

С известни относително леки модификации се произвежда до 1993 г.

Уникално за Apple II е и въвеждането на цветен дисплей, графичен режим с висока разделителна способност, звук, както и вграденият език за програмиране Бейсик. В сравнение с по-ранни разработки Apple II е много по-достъпен и удобен за използване. С това той бележи началото на масовото разпространение на персоналните компютри – това е първият модел, предназначен за масовия потребител, а не само за специалисти.