Август е и още сме в онова лятно настроение, което със сигурност не искаме да си тръгва. Но учебната година скоро ще почука на вратата, предоставяйки нови възможности на децата. Затова сега е и точният момент, когато да започнете да се подготвяте за нея, така че вашите деца да са готови за смело посрещане на всяко едно предизвикателство, което предстои.

И тъй като през последните две години онлайн училището стана част от нашето ежедневие, то темата за избора на лаптопи е ключова. Това устройство е важно, тъй като с него децата ще могат да присъстват в онлайн часовете, както и лесно и удобно да пишат своите домашни и да предават курсови работи.

В тази връзка по-долу ще ви представим най-важните характеристики, на които да обърнете внимание при покупка на лаптоп, както и някои от топ марките, които ще откриете на пазара.

 

Как да изберем лаптоп за училище?

Изборът на лаптоп е важен, тъй като неговите характеристики трябва да отговарят на нуждите на детето, както и да има добра производителност, за да изпълнява всяка една задача.

 

Мощен процесор за по-висока производителност

Както най-вероятно знаете, процесорът е ключов компонент в лаптопите, като най-важното е неговият брой ядра. Колкото повече са те, толкова по-мощен ще е процесорът, а това от своя страна влияе върху високата производителност на лаптопа.

Колко мощен да бъде процесорът – зависи от целите на използване и по-конкретно дали ще правите по-базови неща на него или може да го използвате и за игри.

Каква да бъде паметта?

Когато говорим за паметта на лаптопите, то трябва да вземете предвид:

 • оперативната памет, позната ни още като RAM
 • твърдият диск, което е вътрешната памет на устройството

 

Оперативната памет е от съществено значение за вашия лаптоп, тъй като отговаря за това колко бързо ще стартират програмите. Това означава, че колкото по-голяма е RAM паметта, толкова по-бързо ще е устройството.

От друга страна, вътрешната памет е важна от гледна точка на това какво ще е мястото, с което ще разполагате, за да съхранявате всички важни за вас файлове, снимки, видеа и други.

Имайте предвид, че твърдият диск може да бъде HDD и SSD. HDD вече почти не се среща, така че ще срещате повече модели, които са с SSD. Те са много по-добър избор, тъй като получават по-бърз достъп до данните, а и времето за зареждане не е толкова голямо.

Обърнете внимание и на видео картата

Заедно с процесора, видеокартата е изключително важен компонент в лаптопа. Тя отговаря за зареждането на картината и нейното качество. В тази връзка ви съветваме да обърнете специално внимание на това каква е резолюцията и честотата на опресняване на избрания модел.

Нещо повече, видеокартите в лаптопите могат да бъдат вградени и външни. Това, по което се различават, е натоварването, като външните карти натоварват по-малко устройството.

Коя операционна система да изберете?

Операционната система е не по-малка важна от всяка друга спецификация, а нейният избор е обвързан изцяло с това какви са вашите предпочитания. Моделите лаптопи, които ще откриете на пазара, могат да бъдат със следните операционни системи:

 • Windows
 • Mac OS
 • Linux

Дисплеят, който ще осигури качествена картина

Какъв ще бъде дисплеят е важна характеристики, особено когато се очаква вашето дете да прекарва повече време на лаптопа. В тази връзка важни са повърхността на дисплея и неговата резолюция.

Днес основно ще срещнете модели, които са с матов екран. Този тип дисплей не дразни така очите, както гланцовия, което позволява по-продължителна работа на лаптопа. Разбира се, високата резолюция ще допринесе за по-качествената картина, което също е от съществено значение.

 

Топ марки лаптопи

Днес пазарът предлага богата гама от модели лаптопи. Всяка една марка и нейните модели се стремят да осигурят:

 • висока производителност благодарение на своите мощни процесори;
 • по-голяма оперативна памет, която позволява бързото зареждане на всеки файл и програма;
 • достатъчно голям капацитет на вътрешната памет, където вашето дете ще може да съхранява всички важни файлове;
 • разнообразни дизайни, които да отговорят на вкуса на вашето дете и още много други.

А една малка част от топ марките, в които си струва да инвестирате, са:

 • Acer
 • Apple
 • Asus
 • Dell
 • HP
 • Huawei
 • Lenovo
 • MSI
 • Microsoft

 

Е, готови ли сте да встъпите в новата година като пълни отличници? Сега, когато знаете какво да гледате при избора на подходящ лаптоп, остава да откриете перфектния модел за вашето дете и неговите нужди.