На 10.10.2019г от 17.00ч ще бъде открито Гнездото coworking, първото споделено работно пространство в града.

То се намира на ул. Кокиче 14 точно до ИТ центъра на Враца софтуер общество, които са и инициатор за създаването му.

Основна подкрепа оказаха Община Враца, които предоставят пространството, Фондация Америка за България, HP Foundation и голям брой индивидуални дарители чрез кампании в Global Giving и IndieGoGo. Повече за самото откриване може да видите във Фейсбук събитието.

В Гнездото ще могат да работят хора на свободна практика и малки фирми.

Идеята е че всеки ползвател има собствено работно бюро и всички споделят общи ресурси като интернет, принтер, зали за срещи и т.н.

Капацитетът ще бъде 25 работни места.

Обикновено ползватели на споделени работни пространства са малки фирми и хора работещи на компютър на свободна практика или дистанционно за компании. Ползите от това пространство са, че от една страна предоставя ефективна работна среда, също така спомага за обмяната на опит и знания между ползвателите.

Това е следваща стъпка в развитие на дигиталната индустрия в региона,

която последните години се развива и вече има над 30 човека, които са преминали през курсове на Враца софтуер общество и работят в града, като 4 компании отвориха офиси тук.

Споделени работни пространства има в България сравнително отскоро, първото такова Бетахаус открива през 2012г. Сега вече в София има над 20 такива, а в цялата страна са над 40 като има в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Самоков и други.