Художествена изложба в памет на Васил Габровски ще бъде открита на 5-ти март от 17:00 ч.

Творби на именития художник ще бъдат подредени в Малката зала на ХГ „Иван Фунев“ при РИМ-Враца. Сред гостите ще бъдат роднини на художника, както и директорът на Фондация 13 века България – Слава Иванова.

Васил Димитров Габровски е български художник, роден в гр. Бяла Слатина през 1930 г., член  на Съюза на българските художници, секция „Монуменално изкуство и дизайн“.

Специализира в гр. Лодз, Полша. Участва в редица представителни изложби в България и в чужбина с дизайнерски разработки, живопис и монументални творби. Автор е на десетки монументални творби в цялата страна на представителни обществени места и частни домове. Работил е в областта на витража, металопластика, дървопластика, мозайка, модулна керамика, сграфито и стенопис.

Урежда редица самостоятелни изложби, участва многократно в общи и представителни изложби на СБХ с живопис. Участва в изложения във Франция (Париж), Италия, Германия, Чехия, Унгария и Русия (Москва). Негови творби са притежание на галерии и частни колекции.

Носител на орден „Кирил и Методий” I и II степен, Златен медал „1300 години България”. Награден от СБХ за участие в общи изложби – 1976 и 1978 г. Награда от изложение в Унгария. Награди от ОСИК, Враца – 1976 и 1978 г. Медал и грамота от ПМП.

Умира през 2011 г.