Какво е открито?

Учени откриха може би най-древните вкаменелости на зелено растение – в скали в Северен Китай. Вкаменелостите са на водорасли, които са живели на морското дъно преди милиарди години и са били част от първичния живот на Земята.

Какво е това?

Учените споделят, че растението, наречено Proterocladus antiquus, е с размерите на оризово зърно. То е имало множество тънки клони, реещи се във водата. Може да изглежда малко, но растението Proterocladus, което е форма на зелено водорасло, е било един от най-големите организми по онова време.

Как е оцелявало растението?

Растението е оцелявало посредством фотосинтеза, превръщайки енергията от слънчевата светлина в химическа енергия и произвеждайки кислород. „Proterocladus antiquus е близък роднина на прародителя на всички зелени растения, които съществуват днес“. Това твърди авторът на проучването Кин Танг, който открил фосилите в скалата.

Както знаем, земната биосфера е силно зависима от растенията за храна и кислород.

На Земята е имало еволюционна промяна, може би преди 2 милиарда години от прости клетки, подобни на бактерии, до първите членове на група, наречена еукариоти, която обхваща гъбите, растенията и животните.

Източник: Dinghua Yang/Virginia Tech