На официална церемония, кметът Калин Каменов и председателят на Общинския съвет – Румен Антов откриха нов бюст-паметник на Васил Левски по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Всяка година на тази дата, родолюбивите българи си спомнят за един човек – роден, за да ни води като пътеводна светлина. Тази личност ни дава увереност, че можем да се справим с всяка трудност, само ако сме единни.

Вярвам, че днес не просто отбелязваме рождението на Васил Левски, а и си припомняме неговите завети и възпитаваме децата ни в уважение и почит към героите от нашата история“ – каза кметът Каменов при откриването на новия бюст-паметник, изработен от врачански камък.

„Изказвам своето искрено уважение към хората, които са инициирали изграждането на подобен паметник за Апостола, но той трябваше да бъде подменен, тъй като конструкцията на монумента бе сериозно увредена“ – коментира Каменов.

Новоизграденият паметен знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

Програмата продължи с поетична композиция, в изпълнение на ученици на ИОУ „Васил Левски“, както представяне на паметни дати и събития от живота на Апостола.

В знак на признателност, пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя, а екипът на Младежкия център, заедно с възпитаници на детски градини и граждани поставиха ръчно изработената гирлянда пред монумента на великия българин.

На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директорът на ИОУ „Васил Левски“ – Румен Петков, представители на културни институции, ученици и граждани.

Паметният знак е изработен от скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.