На 23-ти август  европейските граждани отдават почит на жертвите на тоталитарните режими от ХХ в.

През 2008 г. Европейският парламент обявява 23-ти август за Европейски ден за възпоминание на загиналите от престъпленията на сталинизма и нацизма – за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима.

Предложението е внесено три месеца по-рано на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация. (Тя осъжда комунистическите жестокости и настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите и нацистките престъпления срещу човечеството.)

Датата 23-ти август е избрана, тъй като на този ден през 1939 г. е сключен пактът за ненападение между СССР и нацистка Германия, известен като “Пакт Рибентроп- Молотов” (по имената на подписалите го външни министри от правителствата на Хитлер и Сталин – съответно Йоахим фон Рибентроп и Вячеслав Молотов).

Договорът визира подялбата на Полша между двете сили. Последното пък поставя началото на Втората световна война на 1 септември 1939 г..

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението е взето от 41-вото Народното събрание през ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.