Левичари е имало винаги. В древни времена те са били считани за вещици и изгаряни на клада само заради факта, че сред тях често се срещат много талантливи хора.

На 13 август се чества Международният ден на леворъките, а началото на празника е поставено през 1984г. по инициатива на Международната конференция на леворъките.

Около и над 10% от населението на земята са левичари. Тоест на нашата планета има повече от 500 млн. левичари.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Ето няколко интересни факта за левичарите:

Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени).

Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения или алкохолизъм.

Много левичари имат невероятни музикални заложби и перфектен слух.

40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

Когато човек работи с лявата си ръка, неговият слух е много по-чувствителен към бавно променящи се звуци. Съответно възприема речта по по-различен начин в зависимост от това коя ръка използва в конкретния момент.

Колкото по-възрастна е дадена жена, толкова по-голяма е вероятността детето, което очаква, да е левичар.

При левичарите пубертетът започва с 4-5 месеца по-късно.

Четирима от петимата, разработили MacBook, са левичари.

В Япония е срамно да бъдеш левичар. Мъж има право да поиска развод, ако жена му се окаже левичар.

Левичарите имат по-високо IQ от десничарите.

Сред най-известните левичари са Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро.