Днес е по-специален ден в календара – 8-и юли, летния празник на пчеларите. Църквата почита Св. Прокопий – покровител на пчелите.

Светият великомъченик Прокопий живееl по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Тъй като не искал да се откаже от християнската си вяра, бил затворен в килия, мъчен и посечен с меч.

Св.Прокопий е покровител на пчеларите /редом с Харалампий/, а днес е летният празник на хората, които се грижат до трапезата ни да достигне медът -наричан още „елексирът на живота”.
Народът нарича св. Прокопий пчелар, защото се смята, че Прокопий е покровител на пчелите. Благословени от Бога, те могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, подслушват Дявола, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Благословени са да създават меда – еликсира на живота, даващ сила и дълъг живот. Дори злите сили не могат да сторят на пчелата нищо лошо, за да не изчезне любимата им храна. Юди, самодиви, страшни болест, Баба Шарка, орисници – всички те умилостивяват сърцата си с медени питки. Медът е средство за умилостивяване и лек за корави сърца.

Според народните вярвания, на 8-и юли пчеларите стават рано, още преди да е изгряло слънцето, за да заварят пчелите в кошерите.

Отиват при тях с 2 бели погачи (едната за Господ, другата за св. Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед.
Кошерите се „подрязват“, което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства – с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва са се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година: ако децата се разболеят от гърло, ако някой тежко е ухапан от насекоми, пчели, стършел, паяк… с този мед се мажат питите в чест на Баба Шарка, а също и челата на децата, момите и невестите, за да не хващат уроки.
Забраната на този ден е да не се работи, за да не „изрови облак полето“. Освен в по-специални грижи за децата, жените за празника са задължени да приготвят два обредни хлябове  – „боговица“ и „светец“. Също  задължително на трапезата се слага и прикадява мед. По-късно той се съхранява и служи за лек. Останалите ястия се приготвят от пренесеното в жертва животно.

Светецът е и закрилник  на младоженците.

Закрилник на младоженците Светецът станал часове преди да бъде посечен с меч заради вярата си /303 г./. Предание разказва, че заедно с Прокопий били измъчвани и 20 новопокръстени християнки. Светецът им давал кураж, че сватбата им с Божия син е висш дар, отреден не за всяка девойка, а само за избрани. Оттогава и до днес при всяка венчавка в църква се споменава и името на светеца Прокопий.