На днешната дата – 13-ти януари отбелязваме Деня на българското кино.

Пъвият български игрален филм е комедия и се нарича “Българан е галант”. Прожектиран е на 13 януари 1915 г. в софийския Модерен театър. Той е черно-бял и ням. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов, който весели публиката с разхайтена история за любовните трепети на неумел бонвиван. За съжаление, филмът е изгубен и са останали едва 1–2 кадъра от него.

Днешната дата  е утвърдена от 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, за професионален празник на българската филмова общност.

На фона на световното кино и плахите опити на България да прави такова Враца също се вписва, но … като декор и масовки. И не е вярно, че това е „град, в който друго, освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи“, както се пееше в една популярна песен. Ето  кои ленти са запечатали самобитния декор, величествения врачански Балкан, както и живеещите в областта чешити. Филмите са представени по годината на излизането им на екран.

10. Безбог (2016)

Филмът „Безбог“ разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Дебютът на живеещата във Великобритания българска режисьорка Ралица Петрова взе голямата награда „Златен леопард“ на престижния филмов фестивал в Локарно, а актрисата във филма – Ирена Иванова, приза за главна женска роля. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция. През 2013 г., още като филмов проект, „Безбог“ получи награда от фестивала в Сараево.

9. Фаворит 2 (2006)

„Фаворит 2“ е американска продукция на режисьора Исаак Флорентин. По-голямата част от лентата е заснета във Враца, като за декор са използвани двора и килиите на врачанския затвор. Във втората част на филма от 2002 година световният шампион в тежка категория – Джордж „Леденият“ Чеймбърс, е изпратен в руски затвор, където местните лишени от свобода ще го подложат на изпитания. Той ще трябва да се изправи срещу техния безмилостен шампион Юри Бойка, за да докаже, че е фаворитът. В ролята на Джордж Чеймбърс се превъплащава актьорът Майкъл Уайт.

8. Царска пиеса (1982)

Действието на филма „Царска пиеса” се развива в сградата на врачанското читалище „Развитие“. 80-те години на XX в. Сюжетът: Петър е зет на директор на провинциален театър. Ролите, които получава в местните пиеси, са незначителни. Основното му занимание е да прави сандвичи в бюфета на театъра. Началото на поредната постановка, за която са поканени гости от София, съвпада с поредната изневяра на съпругата му, която също е актриса. С обида и протест Петър променя изцяло сценария, за да каже на съпругата си и нейния баща всичко, което го измъчва. В комедията на режисьора Иван Ничев участват незабравимите Тодор Колев, Коста Цонев, Доротея Тончева, Евстати Стратевл.

7. Не си отивай (1976)

Продължението на превърналия се в класика „Момчето си отива“ – „Не си отивай“, също е заснет във Враца. В драмата на режисьора Людмил Кирков Ран вече е зрял човек, директор на училище в родния си град. Ран не може да се приспособи към рутината, лицемерието, егоизма. Интригите и предателството на някои от колегите му го принуждават да си подаде оставката. Напуска го и Мариана. Ран заминава за малко село. И в продължението на филма имаме удоволствието да видим неповторимите Невена Коканова и Филип Трифонов.

6. Селянинът с колелото (1974)

В „Селянинът с колелото“ се разказва за Йордан, който вече живее и работи в града. В почивните си дни той се връща в родното си село. И така, възседнал велосипеда, той се оказва между града и селото. В селото е разпределена младата фармацевтка Маглена, която живее под наем в неговата къща. Той са влюбва в нея. За да бъдат заедно, Йордан издейства преместването на един цех от завода в селото, но никой не иска да го последва. Постепенно Йордан разбира, че времето безвъзвратно е отминало, а той се носи на една педя разстояние над земята – на педалите на едно колело. Филмът е дело на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. В ролята на Йордан влиза Георги Георгиев-Гец, а на Маглена – Диана Челебиева.

5. Момчето си отива (1972)

През 70-те години на миналия век, емблематичната за Враца боза от 6 стотинки намира място в лентата от 1972 година „Момчето си отива“, а репликата на главния герой Ран – „Една боза от 6 стотинки“ се превръща в хит. Действието във филма се развива в последните дни преди абитуриентския бал на един клас от училище в малък провинциален град. Главните действащи лица са учениците от завършващия випуск. Рангел, наричан от съучениците си Ран, е интелигентен ученик, който проявява интерес към журналистиката, въпреки неодобрението на родителите си. Ран изпитва увлечение по продавачката в сладкарницата Тинка, чиято роля играе великата Невена Коканова.

4. Тримата от запаса (1971)

В „Тримата от запаса“ любимецът на няколко поколения българи – Георги Парцалев, прави най-силната си роля в киното. Дотогава играе комедийни герои, но този филм преобръща амплоато му. Зако Хеския е първият режисьор, който му поверява истинска драматична роля – на съботянина Иван Стайков. Тогава има доста голяма съпротива срещу избора на актьора, известен с това, че предизвиква смях още със самото си появяване. Играта му обаче е толкова убедителна, съвършена и затрогваща, че на премиерата разплаква дори певицата Леа Иванова. И още един любопитен факт – именно „Тримата от запаса“ сближава Георги Парцалев с Кирил Господинов. Двамата заедно с Никола Анастасов пътуват всеки ден от София до врачанското село Бърдарски геран, където снимат.

3. Един миг свобода (1970)

„Един миг свобода“ е филм на режисьорите Иванка Гръбчева и Петър Каишев, по сценарий на Ивайло Петров и Ради Радев. Филмът е заснет зад стените на врачанския затвор, където Тодор Колев играе ролята на поручик от жандармерията. В лентата участват още Джоко Росич, Васил Михайлов, Доротея Тончева. Сценарият на филма е по новелата „Старецът“ на Петър Каишев.

2. Привързаният балон (1967)

Филм на режисьора Бинка Желязкова, по мотиви от радичковата новела „Привързаният балон“. Веднага след премиерата на филма, та чак до 1990 г. „Привързаният балон“ е абсолютно забранен за показване (дори пред кинематографисти) от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим. Действието се развива през Втората световна война. Един балон се откъсва и се спира над планинско селце в България. Селяните решават да го свалят със залп. Изпречва им се въоръжена група от другото село. Спорът за притежание на балона се превръща в ръкопашен бой. Намесва се милицията. В „Привързаният балон“ участва цяла плеяда български звезди: Георги Парцалев, Георги Георгиев-Гец, Григор Вачков, Коста Цонев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Петър Слабаков и др.

1. Капитанът (1963)

Филм от режисьора на „Таралежите се раждат без бодли“ и „С деца на мора“ Димитър Петров, по едноименната повест на Атанас Павлов. Оператор е Трендафил Захариев. „Капитанът“ разказва историята на група деца, обсебени от идеята да построят кораб, който да ги отведе на пътешествие по реката. Докато работят по кораба, обаче групата се разделя на два лагера, които изпадат в безсмислена борба за власт и надмощие. В лентата от 1963 година участват Райко Бодуров, Януш Алурков, Едуард Шахпазян, Владимир Братанов.