Известният български писател и общественик е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) през 1863 година в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов.

Днес в града работи единствената у нас къща музей на Алеко Константинов, в която се пазят негови вещи, книги, записки и стъкленица със сърцето му.

Ивелина Иванова уточни, че тя е отворена като музей през 1926година, а мемориален паметник на културата става едва през 1979година. Къщата е строена от бащата на Алеко Константинов през 1861година. На втория ѝ етаж е направена възстановка на подредба на богата търговска къща от 19 век.

Показани са оригинални виенски мебели и предмети от бита от онова време. Голям интерес предизвиква пияното, на което са свирили сестрите на писателя.

Най-голямата атракция е стъкленицата със сърцето на Алеко, което е запазено след убийството му. В къщата музей „Алеко Константинов“ в Свищов се пазят оригиналните издания на „Бай Ганьо“ и„До Чикаго и назад“. Там се съхраняват още преводите на „Бай Ганьо“, които са преведени на над 30 езика.

Фондът, който е на името на Алеко Константинов, включва 222 експоната, свързани с живота на писателя. Има лични вещи, книги, писма, снимки, съобшава “Фокус”.