На много места във Врачанско, вярват, че “Мръсните нощи”   са от  Коледа до “дорде са не пресурвака водата” или  пък  от  Коледа  до  Водици.

В тези нощи се  спазват  редица  забрани,  най-важната, от които е да не се ходи никъде късно нощем, в “злото време”, защото бродят всякакви “г’яволе” – караконджули, вампири, плътеници, вещици и самодиви.

Важно е и спазването на друга забрана „да са пазат младите, да не лега мъж при жена”, защото заченатите през Мръсните нощи са съботници или връколаци:

„Само през Мръсните нощи да не се зачева и да са не ражда. През Мръсните нощи ше бъде съботник – ше видва плътеници, ша видва… Ше го гази „Мора”… От Коледа до къде са сурвака водата са Мръсните нощи.”(Гълъбица Евденова); „Убави ергени се раждали през Мръсните нощи. Тава, къде са ражда не е човек…Тие (които нямат преграда на носа, имат само една ноздра) са праени през Мръсните нощи и са казват връколаци.”  (Пенка Томова).

Източник: “Карта на времето”

“Никой не е сигурен как точно изглеждат караконджулите. Най-често се представят с четири  конски крака и човешка глава. Имат и криле и летят. Имат дълги уши и големи очи. Може да се явяват и в други най-неочаквани образи- като куче, котка, кон, кокошка, малко дете или голям страшен човек с един крак и едно око. При всички случаи има неопределеност, двойнственост- нито човек, нито животно, същество от неподредения страшен свят

Явява се само през нощите от Коледа до Йордановден. През този период поганиците са разпуснати и обикалят нощем по улиците и около къщите, събират се при воденици, играят хоро на хармана. Най-често могат да се срещнат край реки и кладенци, по дерета и водопади, където растат здравец и бръшлян. Опасно е и мястото, където е заклано прасето.

Когато се появи сред хората, чупи керемидите на къщите, замайва главите на хората, посреща човек насред път и с магическата сила на демоничните си превъплъщения го води към непознати и опасни до смърт места.”