Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград е осъдена за престъпление срещу правосъдието, защото е опитала да помогне на врачка да се спаси от дело за измама, научи „Лекс“.

Специализираният наказателен съд осъди Бачева условно на 6 месеца затвор с една година изпитателен срок за това, че е склонявала колега да прекрати дело за измама срещу врачката Николинка Василева, известена като Гюлшен Ходжа. Обвинението по чл. 289 от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор, а наказанието на Бачева е под минимума.

Срещу врачката имаше няколко дела за измами пред годините, като преди 7 години тя влезе и в затвора, след като преди това вече имаше условна присъда. Ефективната присъда на врачката беше за това, че е измамила двама души с близо 12 000 лева. Един от тях ѝ дал 7000 лева, след като се свързал с нея, за да открие затрупания му от свлачище багер. Тя започнала да иска пари на части и го предупредила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, но накрая разбрал, че е измамен и си поискал парите. Той се обадил в полицията, след като врачката го заплашила, че ако потърси властите, тя ще каже, че той ѝ е платил, защото е спала с него.

Прокурор Бачева беше пратена на съд по още едно обвинение за осуетяване на наказателно преследване, по което обаче е била оправдана от спецсъда. Случаят е от 25 април 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград, Владислав Еленков ударил с колата си пешеходка и ѝ причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващ полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на Еленков. По време на разследването било установено, че Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който бил приятел на Еленков.

Заради този случай Бачева беше и отстранена от длъжност. Срещу нея имаше две дисциплинарни производства през последните години. В първия случай ставаше дума за това, че е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ, за което беше наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

Присъдата ѝ не е окончателна, а говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи за „Лекс“, че тя ще я протестира пред апелативния спецсъд.

Заради връзки с врачката Гюлшен Ходжа, преди 5 години беше наказан и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Прокурорската колегия го понижи в длъжност за шест месеца, след като стана ясно, че е консултирал измамницата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров дори беше поискал уволнението на Мерджанов за сериозно уронване на престижа на съдебната власт, след като проверка показа, че е давал правни консултации на врачката и на мъжа ѝ, като дори изготвил лично молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието ѝ. Освен това поискал от окръжния прокурор на Сливен молбата на жената да бъде уважена, но той категорично отказал.