Българска компания предлага платформа за всеки, който желае да помогне (и да се наслади на вкуса на истинския мед)!

Съществуването ни зависи от тези малки неуморни работници – пчелите, които поддържат баланса в множество екосистеми. И тъй като основната причина пчелите да бъдат в опасност сме ние хората, трябва да сме запознати с този казус и да го решим. Българската стартъп компания Pollenity предлага оригинална, иновативна и лесно достъпна платформа за всеки, който желае да допринесе за опазването на пчелите. Нека станем част от спасителната акция за бъдещето на пчелите!

За да произведе едва 454 грама мед, една пчела трябва да обиколи 2 милиона цветя! За тези от нас, които обичат да пият чая или кафето си с лъжица мед, това се равнява на 9 чаши. Представете си само за какъв натоварен работен график става въпрос! Но основният принос на пчелите за нашето оцеляване далеч не е да произвежда сладостната смес, на която всички се радваме. Чрез опрашването на растенията, по които кацат, пчелите се грижат не само за биоразнообразието на планетата, но и за произвеждането на храна за хората и  фураж за животните.

От пчелите зависи около 30% от храната ни, но за да добиете по-ясна представа за тяхното значение, нека ви изброим само някои култури, които биха изчезнали, в следствие на тяхното унищожение. Сред тях са портокалите, ябълките, кафето, царевицата. Тяхната липса няма да се отрази само върху вкусовите навици на хората, но и върху цяла една индустрия, работни места и заетост на населението. Освен това тези работливи насекоми поддържат сложни връзки в екосистемите. Именно благодарение на техния труд, различни видове цветя и дървета се размножават. По този начин те осигуряват храна и убежище за малки и големи животни. Щетите, които целият свят ще понесе от евентуална криза в броя на пчелите, са в огромни и плашещи размери. А такава криза ни дебне от ъгъла.

Рисковете за пчелите

Разбира се, причината популациите на пчелите да намаляват е  разрушителната природа на човешкатата дейност. Нашата “креативност”е довела до създаването на най-разнообразни начини, по които вредим на тези малки насекоми. Един от основните рискови фактори за тях е безконтролното и прекомерно унищожаване на териториите, които те населяват. Ограничените територии водят не само до спад в бройката на пчелите, но и в намаляване на генетичното разнообразие на вида. Това води до тяхната неспособност да се приспособяват към настъпващите промени и новите условия, породени от глобалното затопляне.

Осинови си кошер!

Представяме ви българска технологична компания – Pollenity, която дава решение на проблема. Сами разбрахте колко сложно е устройството на един кошер и колко навързани са отношенията между пчелите. За да си добър пчелар, трябва да отделяш изключително много време и труд, за да си наясно с всичко, което се случва с кошера ти и неговите обитатели. За съжаление, българските пчелари често работят на загуба и с всяка година броят им намалява. Според проучвания на Европейската комисия до 2022 година те ще намалеят с повече от 30%.

Един среден кошер съдържа около 60 000 пчели

Един среден кошер съдържа около 60 000 пчели, които опрашват милиони цветя всеки ден. Представете си каква загуба ще е това за нас, за биоразнообразието на България и за земеделския сектор. Вместо да се отчайвате, вие можете да участвате в разрешаването на проблема и дори да получите вкусен истински мед като награда.

Много е лесно – осиновявате си кошер и десетки хиляди неуморими пчелички.  В днешно време често можем да попаднем на мед с неизвестен произход и съмнително качество. Но когато си осиновите кошер, вие ще сте сигурни, че получавате истински мед, произведен от здрави и работливи пчели. А като допълнителна награда е фактът, че помагате на един пчелар да сбъдва мечтите си и да се грижи за своите любимци.

Pollenity – бъдещето на пчелите.

Освен програмата “Осинови кошер”, Pollenity изработва устройства, чрез които да следи жизнените показатели на пчелния кошер и неговите обитатели. Чрез сензорите на тяхната технология Beebot пчеларите успяват да получат сведения за състоянието на своите пчели в реално време. Когато се следят температурата и влажността на кошера, при най-малкото изменение се вземат адекватни мерки, които заздравяват популацията на пчелното семейство.

Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България.

Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България, а вече се използват успешно от пчелари на 5 различни континента. Доказателство за качеството на тяхното устройство е историята на техен клиент от Австралия. Благодарение на данните от Beebot, пчеларят разбира, че пчелите му са в дистрес. Действието се развива през зимата, когато не трябва да се отварят кошерите, заради разликите в температурите и риска за пчелите. Въпреки това той се доверява на екипа на Pollenity и по този начин открива, че кошерът му е заразен с рядката болест Американски гнилец.

За 2 месеца компанията има над 150 осиновени кошери.

Тяхната мисия за спасяването на пчелите продължава с пълни сили. Пред тях стоят още много иновативни проекти.
Ако искате да разберете още за техните пчели и кошери, посетете сайта им https://istinskimed.bg/