В навечерието на Деня на българската просвета и култура във Враца ще звучи едно от най-мащабните произведения, посветени на подвига на поета революционер Христо Ботев.

Десетки български певци от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов, ще изпълнят ораторията на 23.05 от 20.00 ч. в градската концертна зала.

Първото представяне на Оратория „Христо Ботев“ се състои във Враца в края на 80-те години на м.в., в изпълнение на Врачанска филхармония и на Хор на Българското национално радио под диригентството на незабравимата Радосвета Бояджиева.

Предстоящото изпълнение на творбата на 23-ти май в концертната зала на Враца самият композитор определя като изключителен творчески шанс.

Проф. д.н. Филип Павлов се връща с вълнение тридесет години назад, когато е създавал Оратория „Христо Ботев“ и споделя, че инстинктивно е потърсил връзката с поета Ботев:

Творческата ми енергия избухна след поредния прочит на гениалните му стихове. Сякаш чак сега осъзнах колко дълбоко той е проникнал в моята сетивност, че аз го нося в пространствата на моя духовен свят. Решението да пиша музика за Ботев беше взето мигновено…

Композиторът, проф. д.н. Филип Павлов, създава мащабната музикална творба с текст от поемата на Харалампи Харалампиев, носител на литературната награда за Ботева поезия на гр. Враца. Композиторът няма да забрави този момент на среща със своя приятел и съмишленик Х. Харалампиев :

„Прочетох само първата страница и това беше мигът на Рождеството на моята оратория!
„… Чернокосото българче иде в нощта на Христос.
Аспарухова кръв през далечните корени дай му”.
И когато усетиш духът на свободата, дошъл от нашите предци, вземи
перото „и в саблени слова” насечи „удвоената робия”.
„Мечтата своя крепост основа –
сега за нея трябва да се биеш…”

Оставам с най-добри пожелания за успех към творческия екип и отново сторвам поклон пред вечното Ботево дело и творчество! А душата и мислите ми сякаш се сливат с финалните думи на Харалампиевата поезия:
„Горда е земята на поети – вдигнала гнезда из пепелта!”

проф. д.н. Филип Павлов

Оратория „Хр. Ботев“ на 23.05 от 20.00 ч. в градската концертна зала е част от официалната програма на Ботеви дни 2019-та и е с вход свободен.

Проф. д-р на изк. Филип Павлов  – композитор, пианист, педагог.

Завършва Българската държавна консерватория (днес НМА “Проф. Панчо Владигеров”] с пиано при проф. Мара Петкова и композиция при проф. Александър Райчев (1974). Специализира в Париж и участва в международен конкурс по композиция в Амстердам.

Активно концертира като пианист в солови, оркестрови и камерно-ансамблови изяви. Изнася над 1000 концерта в страната и чужбина.

Има записи като солист и камерен изпълнител в Българското национално радио, Българската национална телевизия и за чуждестра нни фирми.

Преподава в НМА (пиано и композиция); ЮЗУ “Н. Рилски” (Благоевград) – доцент и професор (1998); ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.

Носител е на награди от конкурсите “Св. Обретенов”, за камерна музика в Белград, клавирния конкурс “Сенигалия” в Италия, конкурс за композиция “Валентино Буки” в Рим и др.

Автор е на: симфонична и камерна музика; хорови песни; мюзикъли; оратории; кантати и вокални цикли; театрална музика; детски песни, много от които са включени в учебници по музика, нотни издания и др. Хоровите и камерните му произведения са изпълнявани многократно на фестивали, композиторски срещи и други форуми, в концертни програми в чужбина.

Получава научната степен “Доктор на изкуствознанието” за дисертационен труд на тема: “Система за проучване и оценяване на музикално творчество, създавано от деца – анализ и програмиране на възможното развитие в процеса на специализираното обучение”.От учебната 2008-2009 е гост-професор по композиция в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.