Живописна изложба под наслов „Жената – живот, любов и вдъхновение” подреди в Общинската художествена галерия “Поломие” Венцислав Кузманов.
Експозицията е съставена от над 40 картини, предимно портрети, композиции с маслени бои и натюрморти.  Художникът, който за втори път прави самостоятелна изложба в родния си град, е вдъхновен от темата за жената.

 

„За жената през вековете е казано много, и в същото време много малко. В поезията, живописта, театъра, литературата, основни теми са били жената и нейното място в живота. От времето на Адам и Ева до днес, тя е символ на живот, любов и вдъхновение – непоклатима опора в семейството и обществото. Тя е грижовна майка, любяща съпруга и извор на нежност и топлота.” – каза Венци Кузманов по време на откриването на изложбата.

В творбите си авторът експериментира в различни посоки. От копия на класически произведения, като портретите на Мария Магдалена и Дева Мария с Младенеца от Морильо, през ефирни ескизи на жени в различни състояния и пламенни експресивни портрети на испански танцьорки, до изпълнени с нежност портрети на близки, приятели и дългогодишни семейни двойки.

Художникът от години живее и твори в Испания. Негови картини притежават колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цял свят.