Поради големият брой на случаи на заразени с коронавирус, който продължава да нараства в световен мащаб, позитивното мислене е трудно за постигане. Ние сме в разгара на криза, която не знаем колко ще продължи.

И все пак, има много причини да не бъдем толкова тъжни. С нарастването на пандемията най-лошото от кризата извади най-доброто в човечеството.

Медицински работници са аплодирани по целия свят

Лекари, медицински сестри и други здравни работници са на първа линия в борбата срещу коронавируса. За да отдадат почит за това, хора от цял свят взеха участие в трогателни ръкопляскания от балконите си, за да ги поздравят. Тенденцията на публичното ръкопляскане започна в средата на януари в китайския град Ухан, където се появиха първите случаи на коронавирус.

От повече от 500 000 души, заразени от вируса в световен мащаб, около 130 000 са се възстановили.

Научен прогрес

Светът разчита на учените да разработят ваксина, така че хората да не се разболеят, ако са изложени на вируса.

Няколко ваксини са в процес на разработка, като вече са в ход изпитания върху хора. Реално експертите твърдят, че ваксината ще е готова чак след година или 18 месеца.

Но докато учените се надпреварват да разработят такава, тайната на вируса се разконспирира все повече.

Тази седмица например има съобщения за обещаващи изследвания на генетичния код на вируса. Вирусите произвеждат мутации, като се репликират вътре в клетките на различни гостоприемници, но в случая с този коронавирус (SARS-CoV-2), учените наблюдават малко мутации. Ако това е така, значи една ваксина ще даде на някого имунитет за дълго време.

„Вирус със стабилен геном е добра новина за развитието на ваксината.

Общностният дух и актовете на доброта процъфтяват

Въпреки че коронавирусът държи хората на разстояние, общностите се сближават във времето на нужда. По целия свят актовете на доброта и солидарност повишават духа.

Във Великобритания стотици хиляди са се регистрирали за присъединяване към доброволческата армия на NHS. Стивън Поуис, медицински директор на NHS, заяви, че има “огнища на алтруизъм” и че той е бил “сразен” от отговора на доброволците.

В Испания онлайн молбата на лекар за писма до хоспитализирани от коронавирус получи огромен отговор. Десетки хиляди писма бяха изпратени от доброжелатели, съобщава „Ел Паис“.

И за да се свържат още повече помежду си, хората слагат изображения на дъги по прозорците си и по балконите си, в цветен знак на оптимизъм. 

Снимка: БГНЕС