Петък е най-чаканият ден от седмицата за по-голямата част от българите. Още от понеделник всеки е казал или чул (поне три пъти)  фрази от сорта “иска ми се да е петък”, “оф, да идва тоя петък”, а в сряда вече се планува как ще се разпуска в петък вечер.

С наближаването на последния работен ден от седмицата, началото на уикенда и купона, позитивизмът и силите се завръщат. Петъчният ден носи огромна радост на всички  особено в Северозапада ( нали казват, че в тоя край за петъка живеем), но … не и днес.

Петък е, но числото 13 носи съвсем различно от обичайното за този ден от седмицата настроение. В комбинация с датата 13-и петъчният ден вече не е любим, а фатален и всява страх и безпокойство сред хората.

В “деня на лошия късмет”  се взимат всякакви крайни мерки за “оцеляване”.

Страхът от злополуки на петък 13-и принуждава мнозина да  отлагат пътуванията си в този ден, а някои предпочитат дори да не излизат, ако не е наложително. За вярващите в силата на лошия късмет  днес важни инвестиции и покупки са немислими.

Изчисления показват, “че на този ден в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, защото голяма част от хората предпочитат да са пасивни”, пише   сп. “National Geographic” България. Някои не отиват и на работа. Заради финансовото положение обаче хората от Северозападна България  чак такъв страх не могат да си позволят.

Днес мнозина спазват строго всички суеверия, за да се предпазят от злополуки.  Хора, чукащи на дърво, обикалящи в кръг или плюещи през рамо ще са чести, но обичайни за деня гледки. Според фаталистите днес не се пазарува, не се подстригва, не се ражда, защото злокобното проклятие тегне над всичко придобито и започнато в петък 13-и.

От векове “черният петък” всява страх и необяснима тревога у хората. При някои  мисълта за този ден предизвиква паника и дори развиват “параскевидекатриафобия” (страх от петък 13-и). Логично обяснение за това няма. Днес обаче има и хората, които вярват, че петък 13-и им носи късмет. Точно този ден те избират,  да пуснат тото или да започнат нещо ново.

Преди да се настроите за  днешния ден   си припомнете най-могъщия Закон на Вселената – Законът на привличането.

Следващият “черен петък” тази година се пада през декември.