Заради стреса на работното място все повече компании обсъждат евентуалното намаляване на седмичната натовареност на работниците и служителите си. 

Близо една трета (около 30 на сто) от големите компании в САЩ проучват дали може да променят продължителността на работната седмица на своя персонал. Те обсъждат дали да въведат график, при който служителите им ще работят четири или четири дни и половина седмично. Това сочат резултатите от ново проучване сред главните изпълнителни директори на водещи американски компании, проведено от компанията за одит и финансови консултации Кей Пи Ем Джи (KPMG).

Не е изненадващо, че много работници и служители одобряват въвеждането на по-кратка работна седмица. 

Значителна част от участниците в допитване (77 на сто), проведено от американската компания за маркетингови изследвания и проучвания на общественото мнение “Галъп” (Gallup) в края на миналата година, са посочили, че ако бъде въведена четиридневна работна седмица, с 40 работни часа, то това би оказало положително влияние върху качеството им на живот.

За тях може би има светлина в края на тунела, тъй като компаниите в САЩ и Европа, които са въвели експериментално четиридневна работна седмица, отчитат, че това решение е оказало положително въздействие върху тяхната дейност. 

По-кратката работна седмица се отразява позитивно на производителността на служителите и работниците, отбелязват много от ръководителите на тези фирми.

Главният изпълнителен директор на Кей Пи Ем Джи Пол Кноп обаче посочва, че въвеждането на по-кратка работна седмица все още не може да бъде категорично потвърдено.

По-голяма част от фирмите във Великобритания, участващи в най-големия експеримент в света за въвеждане на четиридневна работна седмица, година по-късно все още позволяват на служителите си да работят по-кратко.