С наближаването на Новогодишната нощ търсенето на червено бельо, пижами и пуловери нараства драстично.

Вярва се, че тези, които носят дрехи в този цвят, ще имат късмет и ще сбъднат всичките си желания.

Въпреки че не е известно точно откъде идва идеята за червеното облекло, има много слухове. Един от най-интересните идва от Америка.

През 1956 г. Хенри Джордж, който продава бельо, е на ръба на фалита. Изпитвайки финансови затруднения и желаейки да продаде непродаденото си червено бельо, той прави малко проучване, за да се измъкне от дълговата дупка.

Вярва се, че ако празникът е в събота, ни очакват много природни стихии и бедствия – пожари, наводнения и земетресения.

Хенри установява, че жените предпочитат червения цвят в комплектите си от бельо и сутиен, но предпочитат черното и бялото, когато си купуват само бикини. Седмица преди Нова година предприемчивият търговец моли всички свои служители да подарят червено бельо на всички жени, които познават. След това трябвало да разкажат, че то носи късмет в новогодишната нощ.

Историята се разпространява в цяла Америка. Търговецът Хенри не само се справил с дълговете си, но и спечелил цяло състояние от допълнителните поръчки. Оттогава се носи легендата за червените дрехи в Новогодишната нощ.

Датчаните хвърлят чинии по вратите

Датчаните пазят старите си съдове за Новогодишната нощ и ги разбиват във вратите на приятелите си малко преди полунощ. Това е техният начин от една страна да покажат любовта си, а от друга – да прогонят лошия късмет.

Във Великобритания се вярва, че първият човек, който пристигне в дома ти в полунощ на 1-ви януари, ще донесе късмет. Най-добре би било той да носи подаръци или лакомства, както и да е с пълен джоб с пари.

В Нидерландия пък имат обичай да горят коледните си елхи на улицата. Това се прави за да се прогонят духовете от предишната година и за да се посрещнат тези на предстоящата година. Вярва се също така, че това носи добър късмет.

Подобно на тях, японците също гонят злите духове по време в навечерието на 1-ви януари. Те обаче окачват въжета на вратите си. Смята се, че това ще им донесе късмет в живота. Когато часовникът удари 00:00, всички японци започват да се смеят с глас. Това прави годината радостна и успешна.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди полунощ всеки си приготвя 12 зърна грозде и ги изяжда точно в полунощ, за да бъдат щастливи през следващите 12 месеца.

Германците леят куршуми

В Германия хвърлят разтопено олово в студена вода и се опитват да предскажат бъдещето по неговата форма (нещо като леене на куршум). Също така преди полунощ те оставят по малко храна в чиниите си, за да си осигурят благоденствие.

Кубинците обличат в навечерието на 1-ви януари нови дрехи, взимат празен куфар и се разхождат из къщата с него. Смята се, че това ще им даде възможност да пътуват по-често през следващата година.

Мексиканците пък носят червено бельо, за да си осигурят любов и брак през новата година, и жълто бельо, за да привлекат пари.

Швейцарците обличат карнавални костюми и слагат украшения на главата си, които символизират добрите и злите духове. Така те се разделят с лошото и приемат доброто.

Китайците почистват старателно домовете си преди празника, за да се отърват от лошия късмет. Освен това си купуват различни цветя и растения, за които се вярва, че носят късмет и изобилие. Традиция при тях е да раздават пари в червени пликове на децата си.