На 31-ви декември всички си правим равносметка и се надяваме новата година да бъде по-добра и по-успешна.

Подобно на Бъдни вечер и Коледа, около Нова година също витаят доста обичаи и поверия, които би трябвало да ни донесат повече щастие.

Новогодишната нощ е удобен момент да се вслушаме в най-различни (и забавни) традиции и поверия, за да си подсигурим, доколкото е възможно, най-важното за следващата година – здраве, любов и късмет.

А ето и някои от тях:

Нови дрехи – Хората вярват, че ако в деня преди Нова година носят нови дрехи, през следващата година ще получат много нови дрехи. Препоръчително е дрехата да бъде с червен цвят, защото червеният цвят се счита за щастлив.

Не плачете – Казва се, че на всяка цена трябва да избягвате плач и счупване на предмети през първия ден от Новата година, ако не искате цялата година да ви мине по подобен начин.

Парите не бива да излизат от дома – В някои страни се смята, че парите, бижутата и другите ценности не могат да се изнасят от дома в деня преди Нова година. Някои хора отиват дотам, че не искат да изкарват дори и боклук, за да бъдат сигурни, че през следващата година домът ще се обогатява, а няма да се изчерпва.

Старата година трябва да си тръгне – В полунощ на Нова година, всички врати на дома трябва да се оставят отворени, за да може старата година безпроблемно да замине заедно с всички лоши неща.

Целунете се в полунощ – Почти в целия свят има вярване, че ако се целунете в полунощ на Нова година, тогава топлината и любовта ще продължат през цялата година. Противно на това, ако не се целунете точно в полунощ, тогава рискувате годината да бъде неблагоприятна и “студена”