Въпреки стартът на всички спортни турнири, чийто сезони се очертават вълнуващи, букмейкърите не пропускат и една много специална и популярна дисциплина – електронните спортове. Ако не сте чували за тях или просто не са попадали в полезрението ви, не се притеснявайте, най-вероятно ги познавате или поне веднъж сте тествали предизвикателствата на тази платформа. Електронните спортове са добре познатите видео игри, в които всеки играч се изправя срещу други и целта е да намери правилната формула за победа.

До тук добре, но кога видео игрите се превърнаха в електронни спортове? Отговорът се крие много назад във времето, когато се появиха първите компютри със значително по-мощни графични процесори, на помощ се появи и високоскоростният интернет, а и различни студиа осъзнаха, че колкото по-бързо включат своите играчи в онлайн предизвикателствата, толкова по-бързо ще могат да повишат печалбите си.

Следващата стъпка беше оформянето на отбори, търсенето на най-добрите играчи и разбира се, появата на различни спонсори, реклами и задължително на компании, които с удоволствие да предоставят необходимата техника за провеждането на реални събития извън мрежата. Електронните спортове днес могат да се похвалят с фен база, която спокойно може да се конкурира с останалите спортове и най-вероятно, докато четете тези редове, почитателите се повишават.

С появата и на букмейкърите, които прецениха, че това е още една приятна възможност за поставянето на залози, видео игрите се превърнаха в електронни спортове, а там емоцията е много сериозна. Една от причините е фактът, че избраните заглавия най-често изискват отборна игра и само онези, които успеят да комуникират правилно и да спазват първоначалната си стратегия могат да бъдат победители.

Ето защо игри като Counter-Strike: GO, Dota 2 и League of Legends са предпочитани и толкова интригуващи. Точно тях откриваме и в портфолиото с виртуални спортове на родния букмейкър ефбет и дори трябва да отчетем наличието на опция за пряко предаване. Електронните спортове далеч не са единствената възможност за забавление в родната платформа. Полезна информация за  ефбет има в този обзор на Нострабет – сайт за професионален анализ на букмейкърите, където можем да открием пълния спектър от възможности и редица интересни бетинг стратегии. Защо електронните спортове се наричат – спортове, след като са видео игри?

Отговорът не е толкова сложен. На първо четене говорим за месеци тренировки – както индивидуални, така и с отбор. Следващата стъпка е трениране на рефлексите, които най-често напомнят на рефлексите на музикант – в правилното време трябва да изпълни определена нота, а когато отговорим за отборна игра, можем да си представяме един добре подготвен оркестър. Ето защо в Counter-Strike:Go (подозираме, че няма човек, който поне веднъж в живота да не е играл поне една от тези версии) е толкова интересен турнир – играчите са принудени да заменят една стратегия с друга, докато се опитват да противодействат на конкурентния отбор.

В стратегическите игри като Dota 2 и League of Legends ще се наложи да следим всяко едно решение, особено след като то може да бъде ключово за победата. И най-важното е, че един турнир отнема около 15-20 минути и точно в това професионалната игра се превръща в истинско предизвикателство и значително се различава от любителската. Електронните спортове генерират печалби за милиони долари, печелят на фенове по целия свят и с такъв интерес е очаквано да се предлагат спортни залози. Ето защо и толкова фенове са готови по всяко време да канализират познанията си, превръщайки ги в печалби. Електронните спортове са добра алтернатива на останалите спортни предизвикателства, но с тази разлика, че тук удоволствието от играта е бързо, динамично и пълно с обрати, каквито се забелязват във всеки истински спорт.