Никой не знае къде се намира най-скъпата в историята на света картина,

съобщава БТА. Платното “Спасителят на света” на Леонардо да Винчи бе продадено за внушителната сума от 450 милиона долара на търг на “Кристис” в Ню Йорк през 2017 г. не се е появявала на публично място от деня на продажбата й.

Картината е уникална, смятат изкуствоведи.

С едната си ръка Христос благославя, а в другата държи кристално кълбо, което трябва да символизира Земята.

И преди това шедьовърът беше смятан дълго за изгубен за света.

После се появи и беше закупен от анонимен колекционер. По-късно стана ясно, че той е приближен на сина на краля на Саудитска Арабия – коронованият принц Мохамед бин Салман.

Още миналата година картината трябваше да бъде част от изложбата на филиала на френския „Лувър“

в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Тя трябваше да бъде изложена в първокласния музей на брега на Персийския залив, заедно с платна на Рембранд, Вермеер, Моне, Ван Гог, Мондриан и Баския. Според организаторите трябваше да бъде „сърцето и душата“ на експозицията.

След мащабна рекламна кампания обаче през септември 2018 г. музеят в Абу Даби отмени планираната експозиция

на картината без да мотивира по какъвто и да било начин решението си. От „Ню Йорк таймс“ посочват, че служители на филиала, пожелали анонимност, споделили, че никой не знае къде е ценното произведение на изкуството.

Сега се оказва, че френският „Лувър“ също няма представа за местонахождението на шедьовъра

Френски официални представители обаче споделят, че се надяват „Спасителят на света“ да бъде открит, за да бъде включен в специална изложба, организирана за 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи.