Въпреки че не винаги можем да съдим за книгата по нейната корица, очевидно не същото важи за една от най-прочутите книжарници в Ню Йорк, която има своите верни фенове – читатели.

Всеки, който е гледал филма “Имаш поща” е наясно със сериозния удар върху продажбите, който нанесоха големите вериги магазини на малките книжарници. С  нарастващата конкуренция и на гиганти като Амазон, единственото, което остава на по-малките книжарници е да разчитат на своята лоялна база от клиенти.

Един ярък пример е книжарницата Strand в Ню Йорк, известна в цял свят със своите „18 мили книги“. Създадена през 1927 г., Strand към днешна дата  е единствената  функционираща от 48 книжарници, които някога са работели като известния Book Row на 4th Avenue.

За съжаление, пандемията Covid-19 намалява драстично пешеходния трафик и съответно приходите на книжарницата, което изправя собственичката на магазина Нанси Бас Уайдън, внучка на основателя на семейния бизнес, пред ужасна перспектива – да затвори завинаги вратите на Strand.

В последно усилие да спаси любимия си семеен бизнес, Бас Уайдън се обърна към клиентите си с молба за помощ.

“За първи път в 93-годишната история на Strand трябва да мобилизираме общността да купува от нас, за да можем да продължим да работим, докато не се разработи ваксина. ”

Отговорът на лоялната клиентела на Strand дойде под формата на лавина от 25 000  онлайн поръчки в рамките на един уикенд, който донесе продажби от около 200 000 долара. (Един читател е поръчал цели 197 книги.)

Огромни опашки се извиха и пред магазина на Strand, чакайки магазинът да отвори.

Как да не обичам моята общност за това, че помага по този начин? “ Бас Уайдън споделя в интервю за The Washington Post. „Наистина не мисля, че сме просто книжарница. Мисля, че сме и читалище и място за себеоткритие. Когато помоля за помощ и хората реагират толкова бързо – това е трогателно. ”