Нови факти и обстоятелства около Апостола на българската свобода стават явни, след като в Истанбул е намерена неизвестна до сега негова фотография. Тя е била пазена в Османския архив повече от 145 години.

“Имах щастието и честта да открия нещо, което не е известно на българската историческа наука”. Това твърди Виктор Комбов, уредник в Националния музей “Васил Левски”, цитиран от news.bg. Снимката на Левски той открива по време на научна командировка в държавния архив на Турция. Там търсил документи, свързани с българската история и Апостола. С помощта на колеги Виктор Комбов успява да открие ценната фотография. Освен нея уредникът попаднал и на други интересни документи. Те допълнително хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Левски.

В турския архив се охранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, както и квитанции,издадени от Тетевенския революционен комитет. Това означава, че османските власти са се сдобили с документите на организацията на Апостола и по-късно са ги съхранили, обясни Чаушева.

Интересен факт за тази снимка е надписът на гърба на османотурски език. От превода на български става ясно, че това е описание на Левски. Пише от къде е Апостола, на колко години е и с какви очи. Комбов е категоричен, че с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски. Това пък е друго ново доказателство, свързано с биографията на Апостола.

Снимката е правена в румънско фотоателие. Преводът от османотурски на гърба на фотографията е дело на Орлин Събев от Института по балканистика. Другите открити документи все още не са преведени изцяло. “По-нататък ще разберем какво точно е написано в тях. Със сигурност обаче ще дадат информация за революционната организация”, сигурен е Виктор Комбов.

“Радвам се ,че след толкова години в истанбулските архиви има и други документи за Апостола”. Това сподели на пресконференция в Министерство на културата и Дора Чаушева – директор на Националния исторически музей “Васил Левски” в Карлово.

Освен тази фотография са открити още документи, които свидетелстват за дейността на БРЦК. Писмените артефакти наброяват 15 страници, а към тях се прибавя и указът на БРЦК на османотурски.

“Днес можем да заявим вече категорично, че има за какво да продължим да работим”, заяви Чаушева. Тя е убедена, че и в Белград, и в Букурещ ще се открият документи, свързани с дейността на Левски от същия период.

Снимка: НИМ