„Всички наши мечти мога да се сбъднат — ако имаме куража да ги преследваме.“

Почитаме паметта на великия Уолт Дисни-един мъж, без когото детството никога нямаше да бъде същото.

Уолтър Елиас Дисни е роден на 5 декември 1901 г. Той е може би най-известният продуцент на американски анимационни филми в света и основател на едноименната кинокомпания. Режисьор е на много от филмите на „Уолт Дисни”, художник, аниматор, сценарист и дубльор на анимационните герои.

Като дете малкият Уолтър проявява интерес към рисуването, киното и театъра. Започва да посещава различни кръжоци и развива рисувателните си заложби.

Когато става по-голям, се захваща и с фотография. Посещава Академията за изящни изкуства в Чикаго. Започва работа на различни позиции в тази сфера, включително в рекламни агенции.

Уолтър има не само талант да рисува и да създава анимационни филмчета, но проявява бизнес нюх и търговски усет заедно с предприемчивост и амбиция. Има голямо влияние в американската развлекателна индустрия от този период. Огромната компания „Уолт Дисни” продуцентът създава заедно с брат си Рой. Днес, век по-късно, компанията е най-голямата корпорация за анимационни филми в света, а годишно приходите й възлизат на милиарди долари.

Уолтър има редица награди, присъдени му заради заслугите му в областта на анимацията и развлекателната индустрия. Отличията му са над 30, а номинациите – над 60. Води рекорд по брой номинации, печелил е и „Оскар”.

Уолтър Дисни умира на 15 декември 1966 година в Калифорния.