Според изследователи през последните 30 години светът е загубил повече от една четвърт от насекомите си.

Пчелите и други опрашители, които са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите, изчезват със скорост малко под 1% годишно, сочат проучвания.

Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. „апокалипсис на насекоми“. Но то все още е „ужасно тревожно”, твърдят ентомолози.

Спадът в броя на насекомите на сушата продължава.

Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми.

Намаляването на насекомите е най-лошо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, но спадът изглежда се изравнява в САЩ през последните години, се казва в проучването, което събра по-ранни изследвания на повече от 10 000 вида с данни от 1 676 места.

Средният Запад губи 4% от насекомите си годишно.

Връзка е в разширяващата се урбанизация, която поглъща Земята, в която насекомите живеят и се хранят, и в общата загуба на местообитание заради земеделието, което отнема нужните им бурени и цветя.

Докато сухопътните буболечки намаляват, сладководните насекоми, като водни кончета и комари например, се увеличават с повече от 1% годишно, установява още проучването. Това е по-бързо, отколкото сухоземните насекоми изчезват. Но тези процъфтяващи сладководни насекоми са малък процент от насекомите по света.

Това увеличение на сладководни видове, вероятно е поради факта, че реките и потоците са станали по-чисти, предполагат учените.