Зашеметяващо изображение на космическия телескоп Хъбъл на три готови да се сблъскат галактики даде на астрономите ранен поглед към съдбата на Млечния път, пише HICOMM.

Разположен на 389 светлинни години от Земята в съзвездието Рис, Arp 195 е галактическо струпване, съставено от три галактики, сблъскващи се една в друга в тристранна гравитационна битка. Това е съдба, която астрономите прогнозират, че ще сполети Млечния път, когато след 4.5 милиарда години той ще се сблъска със съседната галактика Андромеда според оценка на Европейската космическа агенция.

Изображението е заснето само две седмици след петседмична пауза в работата на 31-годишния космически телескоп. През юни НАСА загуби целия контрол над Хъбъл след проблем, който направи компютъра му неработещ, но сега той отново е в действие след преминаването към резервен хардуер през юли.

НАСА твърди, че е заснела образа на трите „влезли в конфликт галактически братя и сестри“ дълго след като са били приковани от гравитационното привличане една на друга. Трите галактики сега се въртят във все по-близки орбити една към друга, сблъсквайки се и издърпвайки нишки от материал, докато го правят.

Сега, когато галактиките са в плътна орбита една около друга, най-голямата от тях е в състояние да използва по-мощната си гравитация, за да прихване материал от по-малките си съперници, създавайки ивицата прах, газ и звезди между тях, които могат да се видят на изображението.

В крайна сметка галактиките ще се слеят в една. Въпреки че това звучи апокалиптично, има толкова много пространство между звездите в галактиките, че е малко вероятно звездите да се сблъскат пряко помежду си. Всъщност добавянето на допълнителен материал, донесен чрез сливане, трябва да увеличи броя на звездите, родени в новосъединената галактика.

Същата съдба очаква нашия галактически дом Млечния път, когато най-накрая се слее с Андромеда – сравнително малко звезди ще се сблъскат и нашата Слънчева система вероятно ще остане до голяма степен невредима, въпреки че може да бъде хвърлена по различна траектория около центъра на новата галактика.

Бъдещото сливане между Млечния път и Андромеда няма да бъде първият път, когато нашата галактика се сблъсква с друга. Смята се, че Млечният път е погълнал поне дузина галактики през последните 12 милиарда години – включително един сблъсък, наречен „сливане на Гея“, добавяйки откраднатите звезди към непрекъснато нарастващата си галактическа маса.