Конните надбягвания са много обичан спорт в Обединеното кралство, с произход чак от 16-ти век. Днес той остава една от най-популярните дейности през деня, с много хора, които празнуват събития като рождени дни или момински/ергенски партита на самите състезания. Но кои са най-популярните конни надбягвания в Обединеното кралство и колко лесно е да си вземете билет за едно от тях? Нека видим!

История на конните надбягвания в Обединеното кралство

Конните надбягвания са популярни от много време в Обединеното кралство, въпреки че корените им се смята, че са в Централна Азия през 10-ти век. Става спорт в Обединеното кралство през около 12-ти век, когато конете са върнати обратно в страната.

Първоначално не е било спорт за залагания и най-старото конно състезание, Kiplingcotes Derby, се провежда от над 500 години. Въпреки това, по време на управлението на кралица Анна в началото на 18-ти век, хората започват да залагат за състезанията, а през 1750 г. е създаден Jockey Club, който да наблюдава спорта.

Конните надбягвания днес

Може да се каже, че оттогава популярността на спорта само нараства и хората в Обединеното кралство обичат да гледат състезанията на живо, за да се наслаждават на атмосферата и на деня прекаран с приятели.

Всъщност конните надбягвания принадлежат към категорията на най-популярните форми на хазарт в Обединеното кралство, въпреки че неща като бонуси без депозити и локдаунът  през 2020 и 2021 г. заради пандемията, направиха онлайн казината предпочитани и доминиращи.

Най-популярните конни надбягвания в Обединеното кралство

Grand National

Grand National е може би най-популярното конно състезания в Обединеното кралство, датиращо още от 1839г. Провежда се всяка година в хиподрума Aintree в Ливърпул. С разстояние от около 4 мили, той има 212 фургони и с коне прескачащи 30 препятствия в две обиколки.

Цените на билетите за Grand National варират, но очаквайте да платите около £60 или £100 for за Деня на дамите.

Това е едно от най-натоварените състезания в Обединеното кралство, така че отидете по-рано, за да избегнете тълпите и да намерите мястото си. Най-лесно е да стигнете до състезанието с обществения транспорт и, както при всички тези събития, не забравяйте да се облечете подходящо. За съжаление ако отидете тази година няма да успеете да видите Елизабет II.

Cheltenham Gold Cup

Едно от най-популярните конни надбягвания в Западна Англия,  Златната купа на Челтнъм е национален лов от първи клас, разположен на хиподрума Челтнъм. Обхващайки над три мили и 212 фургона, Златната купа на Челтнъм има 22 препятствия. Провежда се по време на фестивала в Челтнъм, който се състои през март всяка година.

Билетите обикновено се пускат на ред – в повечето случаи се препоръчва да резервирате своите възможно най-рано, за да сте сигурни, че ще получите добра цена. Тарифите могат да бъдат по-скъпи от други състезания, със средна цена на билета от около £82 за клубното заграждения и £102  за деня на Gold Cup.

Champion Hurdle

Champion Hurdle е състезание по прескачане на препятствия в Националния ловен съюз с дължина около две мили.

Провежда се в рамките на четири дни и включва няколко различни състезания, включително

Champion Chase и Boodles Cheltenham Gold Cup. По време на събитието има много възможности за забавления и отдих, като само няколко примера са салонът на фестивала и заграждението с овощна градина. Разбира се, трябва да се облечете така, че да направите впечатление.

Цените варират от около £35 за стандартни билети до £360 за билети за забавления и отдих.

Epsom Derby

Дербито на Епсън (понякога наричано просто ,,Дербито‘‘) е едно от най-добрите равнинни състезания в Обединеното кралство, което се провежда в Съри. Пистата е с дължина повече от една миля, четири фургона и шест ярда.

Състезанието се провежда от 1780 г., така че има дълга история и без съмнение е едно от най-престижните състезания в страната.

Има мнoго билети за хора с различни бюджети. Ако си вземете семеен билет, той може да ви излезе само £20 на възрастен. Билетите за горната трибуна Tattenham струват около £25, а за трибуната  Queen’s Stand – около £130. Или пък билетите за  Queen’s Standard Hospitality са поне £749!

Ascot Gold Cup

Едно от най-обичаните конни състезания в Обединеното кралство е Златната купа на Аскот. Провежда се на пистата Аскот в Бъркшир през юни и представлява равнинно състезание от група 1, което се провежда на повече от 2 мили, 3 фургона и 210 ярда.

Състезанията в Аскот датират от 1711 г. и от управлението на кралица Анна – когато хората за първи път започват да залагат на конни надбягвания! Това е доста престижно събитие, което се провежда в продължение на пет дни и дори е посещавано от самата кралица. През седмицата в Аскот се провеждат 15 надбягвания, въпреки че може да се насладите и на много други събития. T

За билети ще похарчите от 25 паунда нагоре, въпреки че с най-евтините няма да виждате толкова добре. Посетителите трябва да носят елегантно облекло – рокли, костюми и шапки!

В Обединеното кралство има толкова много конни надбягвания, с история датираща още от 16-ти век, лесно може да се разбере защо са толкова популярни. Ако искате да посетите някое от тези конни състезания, вземете предвид нашите съвети за това какво да облечете и колко струват билетите, и си прекарайте невероятно! Конните състезания стават все по-популярни в България.