Днес, на 2-ри март, в 09:49 ч. българско време, от космическия център Кенеди излетя ракетата на СпейсЕкс “Фолкън 9” с първия космически кораб “Крю Драгън”.

Това съобщава българският сайт Космос.бг. Цели осем години след края на програмата “Космическа совалка”, от американска територия към орбита излетя нов кораб, предназначен за превоз на астронавти към Международната космическа станция.

Като за дебют днешният полет е роботизиран,

а на борда на “Крю Драгън” лети манекенката Рипли, кръстена на главната героиня от “Пришълецът”. Тя е екипирана с датчици, които предават ценни данни към наземните ръководители.

СпейсЕкс добави и плюшена играчка с формата на Земята

като част от традициите в пилотираната космонавтика. След разкачването на кораба от втората степен на ракетата-носител тя започна да се рее свободно в условия на микрогравитация.

Пред СпейсЕкс предстои критична осемдневна мисия,

в рамките на която компанията ще трябва да демонстрира способността на “Крю Драгън” да превозва хора към МКС. От особено важно значение е да бъде проведено успешно скачване с орбиталния комплекс. То е насрочено за утре, 3-ти март в около 13:00 ч. българско време. Космическият кораб ще стои прикачен към станцията до 8-ми март, след което ще се върне на Земята чрез приводняване в Атлантическия океан.

Стига тестовата мисия на “Крю Драгън” да приключи успешно, НАСА ще скъса със зависимостта от Русия за превозването на астронавти.

Първият пилотиран полет може да е факт още през юли и тогава на борда на кораба ще полетят астронавтите Робърт Бенкен и Дъг Хърли. Дотогава обаче СпейсЕкс ще трябва да анализира резултатите от настоящата мисия, както и да проведе тест на системите за аварийно спасяване по време на полет. Отчитайки шанса за отлагания,

възможно е пилотираната мисия да бъде проведена през есента или дори по-късно.

До този момент има още време, а сега сме фокусирани върху настоящия “Крю Драгън”. Следете страниците на КОСМОС БГ за актуални новини от мисията му.

По време на утрешното сближаване на кораба с МКС, скачването ще бъде наблюдавано от модула “Купола

от астронавтката на НАСА Ан МакКлейн и нейния канадски колега Дейвид Сен-Жак. Основна разлика между товарния “Драгън” и “Крю Драгън” е, че докато “Драгън” доближаваше станцията отдолу, чакайки да бъде захванат от роботизираната ръка на станцията, “Крю Драгън” ще се насочи фронтално към МКС, за да извърши пряко стиковане с Международния адаптер за скачване.

До последно Русия като главен партньор от програмата отказваше да одобри “Крю Драгън” за скачване,

позовавайки се на възможния риск поради евентуален отказ на компютрите. Изглежда обаче, че Роскосмос и НАСА са постигнали някакъв консенсус и руският космонавт на борда Олег Кононенко ще прави самостоятелен мониторинг на скачването на “Крю Драгън”.

Другият критичен момент от мисията е кацането, което ще стане посредством четири парашута.

Комисията за безопасност на НАСА ще следи приводняването с изострено внимание, тъй като то се счита за един от най-рискованите етапи на пилотирана мисия.

След като мисията на “Крю Драгън” приключи, идните месеци ще са много натоварени за програмата на Международната космическа станция.

На 14-ти март ще излети нов пилотиран кораб “Союз”, който ще трябва да достави на МКС руския астронавт Алексей Овчинин и неговия американски колега Ник Хейг. Това е екипажът, който извърши аварийно кацане през октомври миналата година след повреда на ракетата-носител. С тях към орбита ще се отправи и американската астронавтка Кристина Кох.

Ще има три излизания в открития космос на астронавти в края на март и началото на април.

На 17-ти април предстои изстрелването на товарен американски кораб “Сигнус”, а по-късно – на още един товарен кораб на СпейсЕкс, този път стандартен “Драгън”.

Някъде след тези мисии Боинг ще проведе първото тестово изстрелване на космическия кораб “Старлайнър”, който, подобно на “Крю Драгън”, е предназначен да превозва хора до орбита.

Така НАСА, разполагайки с два космически кораба, ще се подсигури в случай на нова авария и няма да допусне ново голямо прекъсване на пилотираните космически полети.

 

На снимката: Кадър от днешното историческо излитане на “Крю Другън”. Photo credit : NASA TV/SpaceX

За повече информация: НАСА