Българката Ралица Йорданова, завършила архитектура в Германия, е в екипа, който проектира новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг. Александър Детев се срещна с нея.

313 болнични легла, 48 от тях – интензивни, разположени на 20,7 хиляди квадратни метра площ. Така изглежда новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг, Германия, която отвори врати в началото на октомври. Българката Ралица Йорданова е сред архитектите, работили по проекта.

Интересни проекти в Европа

Ралица завършва 91. Немска езикова гимназия в София през 2003 година и заминава за Германия. Следва архитектура в Кайзерслаутерн, а след като се дипломира започва работа в едно архитектурно бюро в Щутгарт. Там само за три години и половина реализира над 50 проекта. “Работех по малки проекти – еднофамилни къщи, временни конструкции”, разказва тя. Участва и в създаването на павилиона на “Фолксваген” за Олимпиадата в Сочи и други различни интересни проекти.

През 2014 година обаче решава да се премести в по-голямо архитектурни бюро и така се озовава в “Tiemann-Petri Koch”, които имат богат опит в проектирането на болници, жилищни комплекси, спортни зали и други.

Ралица се включва в екипа, който работи по новата сграда на Университетската клиника в град Хайделберг, провинция Баден-Вюртемберг. “Общата площ е над 52 хиляди квадратни метра. Използваемата – около половината. Останалото са коридори, връзки и технически площи”, казва тя за проекта, който определя като “най-модерната хирургия в Европа”.

Клиника от ново поколение

Спешно отделение, лаборатории, операционни, аудитория и дори площадка за хеликоптер – с всичко това ще разполага впечатляващата сграда, чието изграждане струва над 200 милиона евро.

“Аз се занимавах основно с вътрешната архитектура”, разказва архитектката от България. “Започнах с приемните пунктове, в които пациентите отиват, за да бъдат насочени. Трябваше да се получи нещо красиво, но в същото време технически изискванията бяха изключително високи. Най-големи трудности представляваха противопожарните и хигиенните изисквания”, обяснява тя.

Работата продължава въпреки пандемията

Пандемията не повлиява сериозно на реализацията на проекта, тъй като строежът е вече във финалната си фаза. “Няколко крила на болницата бяха отворени предварително, за да могат да се ползват като отделения за Ковид-19”, разказва архитектката. “Първоначално бяха пуснали едно крило на един етаж, впоследствие пуснаха и интензивни легла. В новото крило бяха докарани пациенти от Франция с хеликоптер”.

Кризата засега не се е отразила тежко на работата на архитектурното бюро. Има проекти, които са отложени, като например физкултурни салони, по които работи Ралица. Но тя казва, че общинските проекти ще бъдат реализирани. “Общината е на мнение, че проектите не трябва да бъдат спирани, за да се раздвижи икономиката”, обяснява тя. Предстои и изграждането на втората част от болницата в Хайделберг. “Това беше първият етап от строителството, който приключихме. Сега следва вторият, който трябва да започнем да планираме в началото на 2021 година”, казва тя.

Източник:www.dw.com