Cognitive Reflection Test (CRT) е обявен за най-краткия IQ тест в света. Изглежда, че за да разграничим Айнщайновците от Хоумър Симпсъновците, ни трябват само 3 въпроса.

 

Тестът, разработен в Принстън през 2005 г. от психолога Шейн Фредерик, има за цел да провери способността ви да пренебрегвате инстинктивните си реакции и да мислите по-бавно и рационално. Или казано на езика на психологията – доколко сте добри в игнорирането на мисленето по система 1 (интуиция) в полза на мисленето по система 2 (аналитично мислене). За да преборите CRT, трябва да си дадете време, през което да обмислите отговора си и да поставите под въпрос своята интуитивна реакция.

 

Разбира се, за да докажете своята гениалност, трябва да отговорите правилно и на трите въпроса, но скоростта също е от значение. По-бързите отговори са друг признак за по-висок коефициент на интелигентност.

И така, колко умни сте всъщност? Не забравяйте, че въпросите може да не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. В проучване от 2005 г. дори студенти от някои от най-добрите университети в света (включително Йейл и Харвард) не успяват да дадат верни отговори на трите въпроса. Всъщност само 17% от тях са постигнали отличен резултат.

 

И така, ето го и самия тест.

 

  1. Бухалката и топката

 

Бухалка и топка за бейзбол заедно струват 1.10 лв. Бухалката е с 1 лв. по-скъпа от топката. Колко струва топката?

  1. Машината, произвеждаща джаджи

 

Ако 5 машини произвеждат 5 джаджи за 5 минути, колко време ще бъде нужно на 100 машини да произведат 100 джаджи?

 

  1. Лилиите в езерото

 

В едно езеро има мрежа от лилии. Всеки ден тя удвоява размера си. Ако знаем, че мрежата ще покрие цялото езеро за 48 дни, колко време ще отнеме на мрежата да покрие само половината от езерото.

Ето и отговорите:

  1. Топката струва 5 ст.

Много хора предполагат, че отговорът е 10 ст. Вие от тях ли сте?

Общата цена на топка, която струва 5 ст. и бухалка, която струва 1.05 лв. е 1.10 лв. Така разликата в цената на двата предмета е точно 1 лв.

Проучване, проведено от Принстънския университет, установява, че хората, които са отговорили с 10 стотинки, са “значително” по-нетърпеливи в сравнение с онези, които дават правилен отговор.

  1. 100 машини ще направят 100 джаджи за 5 минути. Защо?

От условието „5 машини произвеждат 5 джаджи за 5 минути“ става ясно, че за 5 минути 1 машина прави една джаджа. Следователно 100 машини ще направят 100 джаджи също за 5 минути, а не за 100, както мнозина импулсивно отговарят.

  1. Лилиите ще покрият половината от езерото на 47 ден.

Ако предположението ви е било 24 дни, сте сгрешили. Ако мрежата от лилии удвоява размерите си всеки ден и покрива цялото езеро за 48 дни, това означава, че само ден по-рано – на 47 ден, тя е заемала половината площ на езерото.