На официална церемония в Регионалния исторически музей бе открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“, част от „Ботеви дни“ 2022 и бяха отличени победителите в тазгодишното издание на културното събитие. „За мен е удоволствие да открия изложбата и да поздравя всички творци за участието им. Нека заедно се насладим на прекрасното творчество, до което днес имаме възможност да се докоснем“, заяви заместник-кметът Петя Долапчиева.
В тазгодишното издание на изложбата участват 36 автора от цялата страна, които са представили 64 живописни платна, 16 скулптури, 6 творби от приложното изкуство и 3 графики. Наградите в националната изложба бяха определени от жури, състоящо се от представители на Съюза на българските художници – София с председател Чавдар Петров, художник и членове: Тодор Ламбов, скулптор и Теодора Вълчева, изкуствовед.
Награда за млад автор бе присъдена на Анна Маринова от Враца за творбата й „Ямас“. Награда на името на Борис Коцев за приложно изкуство получи Жанет Левордашка от София за творбата си „Спомен за искрата в сърцата ни“. Тази година, в раздел „Живопис“ бяха връчени две награди на името на Цено Тодоров – на Росен Рашев от Враца за творбата му „Ботьова песен“ и Траяна Панайотова от Ямбол. Награда на името на Андрей Николов за скулптура бе присъдена на Стефан Стаменов. Дипломите на участниците в националната изложба връчи зам.-кметът Петя Долапчиева. Сред официалните гости бяха директорът на РИМ Георги Ганецовски, скулпторът Милен Иванчев, творци и представители на културните среди във Враца.