На тържествена церемония в Регионалния исторически музей, заместник-кметът Петя Долапчиева връчи наградите на победителите в ХХIII Национален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“.

Конкурсът се организира от Центъра за подкрепа за личното развитие „Център за работа с деца”, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието, и се финансира от Община Враца.

В творческата надпревара, която е част от програмата на „Ботеви дни“, тази година се включиха 160 литературни творби – 81 стихотворения и 79 есета. В конкурса взеха участие ученици от всички области на страна, както и възпитаничка от Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ в Украйна.

В категория „Поезия“, в първа възрастова група (4-8 клас), първото място бе присъдено на Теодор Цветков – VIII клас – гр. Етрополе за стихотворението „Минута мълчание”. Славея Минчева от IV клас – гр. Варна спечели второто място с две стихотворения: „България“ и „Нещичко за любовта“, а третото място е за Надя Лазарова – IV клас – гр. Тутракан, за творбата „Живеем в страната на Ботев“.

Единадесетокласникът Джордж Петров, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, е победител във втора възрастова група (9-12 клас). Второто място отиде при Ангелена Ганчозова – XI клас – гр. Пловдив за произведението „За името на Ботев“ и трети е Даниела Иванова – IX клас – село Владимирово, за стихотворението „Живеем в земята на Ботев“.

В категория „Есе“, в първа възрастова група (4-8 клас), на първо място се класира творбата на седмокласничката Полина Живкова от гр. Провадия, след нея се нареди стихотворението на Анелия Спахиева от V клас, от гр. Хаджидимово и третото място отиде при Мария Костадинова – VIII клас гр. Ямбол. Във втора възрастова група (9-12 клас), победител е Ниляй Шериф – XI клас – гр. Кърджали за есето „Къде е земята на Ботев?“, второто място е за Анелия Крумова – XI клас – гр. Кърджали за произведението „За Ботев“ и трети е Атанас Петров – X клас – гр. Варна.

Връчена беше специалната награда на Министерството на образованието и науката и тя е за Величка Зердашка – XII клас от СУ „Димитър Матеевски“ от град Пловдив за стихотворението „Безвремие“.

Есето „Другият свят“ на Катерина Добрева – X клас – от Общински детски комплекс, гр. Варна спечели специалната награда на Националния дворец на децата. В рамките на литературния конкурс бяха присъдени и десет поощрителни награди.

На тържествена церемония присъства директорът на ЦПЛР„Център за работа с деца” – Лилия Стоева, културни дейци, преподаватели, общественици, граждани.