865 деца и младежи се включиха в инициативите, проведени  в Маратон на четенето 2019г. във Враца.

В книжни загадки и онлайн игри се впуснаха участниците в Маратон на четенето 2019, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Още със старта гостите от платформата „Книговище” доказаха, че четенето на приказки може да се превърне в забавна интернет игра за младежите и техните родители. Най-малките приятели на книгите, от началните училища и детските градини, се включиха в Маратона с верижно четене и игра „Оплетени приказки”.

В истинско забавление се превърна всяка от срещите с доброволците,

които четяха и след това предизвикваха децата да включат в познатите сюжет герои от друга книжка или анимационен филм. По този начин се получиха серия комични сюжети, а главни участници в тях бяха Котаракът в чизми, Елза от „Замръзналото кралство”, Шрек и Смърфовете. Майсторските разкази на децата бяха сътворени с помощта на доброволци от ПЕГ „Йоан Екзарх”.

Колко велик комик е бил Чарли Чаплин се убедиха участниците в тематичната седмица „Открий комика гений”,посветена на 130 години от рождението на актьора.

В интерактивните срещи се включиха ученици от V до ХІІ клас на СУ „Васил Кънчов” и СУ „Козма Тричков”.

Те приеха предизвикателството да открият 8 любопитни факта за живота и творчеството на Чаплин и с помощта на книги и интернет да подредят неговата визитна картичка. С помощта на онлайн платформа за провеждане на учебни игри учениците подредиха филмографията на Чаплин. За финал всеки от младежите получи откъс от знаменитата реч на Чаплин във филма „Великият диктатор” и си направиха забавни снимки с шапчицата и мустачките на комика гений.

В рамките на Маратон на четенето РБ „Христо Ботев” – Враца посрещна и българските автори Диана Юсколова с новата й книга „Аплодисменти“ и Весела Николаева и Гавраил Гавраилов с новия пътеводител „От Балкана до Дунав – Идеи за пътешествия в Дунавска България”.

В периода от 2 до 23 април библиотечните специалисти регистрираха 1 063 нови читатели.