Климатичните промени се превръщат в огромен проблем за Русия. Размразяването на тундрата, която покрива по-голямата част от страната, поставя сгради, тръби и друга инфраструктура в риск, пише Bloomberg, цитирайки зам.-министъра Александър Крутиков.

Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалата част от света. И за Русия загубите ще възлизат на между 50 милиарда рубли и 150 милиарда рубли ($2,3 милиарда) годишно, посочва той. “Проблемът трябва да бъде разрешен, защото щетите ще растат всяка година”, казва руския зам.-министър. “Мащабът е сериозен. Тръби експлодират, колони се сриват”.

Коментарът на Крутиков са още един знак, че Русия (четвъртата по размер държава, подредени по изпускане на парникови газове) ще започне реални действия срещу промяната в климата. През по-голямата част от управлението си президентът Владимир Путин оспорваше твърдението на учените, че затоплянето се дължи почти изцяло на човешката дейност. Все пак, тази година той най-накрая реши да подпише Парижкото споразумение от 2015 г. и заяви, че Русия трябва да направи всичко по силите си, за да намали влиянието.

Повишаващите се температури са изключително притеснителни за минното дело, както и за петролните и газови компании. В тундрата се намират 15% от петролните и 80% от газовите операции на страната. Тя е дом и на MMC Norilsk Nickel PJSC, най-големият производител на никел и паладий.

Русия отдавна изгражда структури върху колони, за да подобри стабилността. Но тъй като земята се затопля, има знаци, че проблемите се увеличават.

До 2050 г. затоплянето може да засегне една пета от съоръженията и инфраструктурата в тундрата, което ще струва около $84 милиарда. Тази сума се равнява на около 7,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Над половината от жилищните сгради, на стойност около $53 милиарда, също ще бъдат засегнати.