Утре в 8.00 ч., от площад “Бдинци” заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков ще даде старт на шестото издание на колоездачния преход “Дунав Ултра”.

Тази година в инициативата ще се включат рекорден брой участници – над 100, включителнo и представители от Румъния и други европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с.Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 107 населени места – 17 града и 90 села.

Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед – индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута.

За целта,  възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с БДЖ до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”.

Заглавна снимка: архив