Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне – с тези имена е известен 2 февруари.

Имен ден празнуват: Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Драгомира, Ралин, Ралина, Радин, Радина, Радослава, Радослав, Средко, Сретен, Сретена.

Този празник се празнува за първи път особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.). Сретение господне е един от четирите празника, посветени на Божията майка, а в деня след него се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По обичай и днес новородените деца се занасят в храма на 40-тия им ден за благословение, а на майките се чете определена молитва.

Според поверието, на този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е “вълча Богородица”, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят.