На този ден, 8 ноември 1789 г. в САЩ започва производството на уискито Бърбън

На света има два типа хора – такива, които обожават бърбън и такива, които за нищо на света не биха отпили от него.

Различни са разказваните през годините истории за създаването тази любима на милиони по света спиртна напитка.

А знаете ли с какво точно бърбънът се различава от уискито?

КОЙ СЪЗДАДЕ ПЪРВИЯ БЪРБЪН НА ЗЕМЯТА?

Всъщност истината е, че никой не знае верния отговор на този въпрос. Любителите на бърбъна и изследователите на това питие споделят много и най-различни теории, които дават твърде разностранна информация за произхода му.

Една забележителна теория твърди, че името на напитката идва от името на френската кралска династия на Бурбоните, управлявала Испания, Франция и Южна Италия от средата на 13-ти до 19-ти век. Определено има прилика в имената, но това не е достатъчно, за да кажем че бърбънът е по някакъв начин свързан с Бурбоните. Първо, защото бърбънът произлиза от уискито, а Франция, Испания и Италия са по-скоро свързвани с производството на вина, а не на уиски. Втората причина, поради която тази теория остава по-скоро в сферата на идеите, е, че бърбъна добива популярност в САЩ и то в последните години от управлението на Бурбоните в Европа.

Сега нека обърнем внимание на един друг сценарий, който звучи доста по-правдоподобно. Напитката получава името си от името на окръг Бърбън Каунти в щата Кентъки, САЩ. Както знаем, след откриването на Новия свят, стотици хиляди европейци се превръщат в заселници на Северна и Южна Америка. На територията на днешните Съединени американски щати, това са основно британци – ирландци, шотландци и англичани.

По традиция на Острова уискито се прави от ечемик, ръж или пшеница (или комбинация от тези зърнени култури). Само че в Америка нещо друго е било в изобилие – царевицата. В онези времена поради различни данъчни регулации вносът на уиски ставал все по-скъп и по-скъп. Тогава старите майстори от Великобритания започнали да произвеждат уиски от царевица, използвайки традиционните техники за направата на уиски.

От комбинацията на европейски техники и американска царевица се родил бърбънът.

Къде е станало това?

Казано е, че Илия Крейг е изобретил бърбън, чрез застаряването на вече популярното царевично уиски.

Това е оспорван факт, защото мнозина вярват, че бурбонът не е бил измислен, а вместо това еволюирал с много ръце в бъчвата , така да се каже, като тези, които са емигрирали от Пенсилвания заради акцизите за уиски.

Факт е , че през 1789 г. баптисткият министър Илия Крейг открил дестилерия в Джорджтаун, Кентъки. Heaven Hill Distillery произвежда бургън, наречен “изобретател” на бърбън.

На територията на днешния щат Кентъки, където и до момента се произвеждат цели 95% бърбъна в целия свят.

„Новото уиски“ толкова бързо добило популярност сред заформящата се американска нация, че производството му съвсем скоро било обложено с данък.

Разбира се, производителите излезли на протести, подкрепяни и от обикновеното население. Но това не било просто гражданско неподчинение, а истинска въоръжена съпротива.

При това положението станало толкова напечено, че се наложило правителството да изпрати армията.

В крайна сметка бунтът не донесъл очаквания резултат и данъците останали. Въпреки това популярността на бърбъна продължавала да се увеличава. Дори сухият режим не успял да помрачи успеха на тази спиртна напитка. Бърбънът е до такава степен на почит в САЩ, че  септември месец е официално обявен за „Национален месец на бърбъна“.

 

ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЕДНО УИСКИ СЕ НАРИЧА БЪРБЪН?

Има специален закон, по който се определя дали едно уиски може да се нарече бърбън, или не. Една напитка може да се нарече бърбън, само ако отговаря на всички шест условия:

  1. Бърбънът е бърбън, само ако е произведен в САЩ, тъй като той е американска напитка, произведена за пръв път там.
  2. В състава му може да има няколко зърнени култури, но 51% от суровината трябва да бъде царевица.
  3. Бърбънът отлежава само в нови, опушени дъбови бъчви.
  4. При процеса на дестилация, процентното съдържание алкохол не трябва да надхвърля 80%.
  5. Когато се оставя за отлежаване в бъчвите, алкохолното съдържание на бърбъна не трябва да е по-високо от 62.5%
  6. Преди да се бутилира, бърбънът трябва да е отлежавал поне две години. При бутилиране алкохолното съдържание не трябва да е под 40%.