Първата кинопрожекция у нас е била в Русе. Историческото събитие се е състояло на 27 февруари 1897 година в центъра на този най-европейски и досега български град, в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска”. На същата улица се намира и първият княжески дворец у нас след Освобождението /сега дом на Кукления театър/, имало е и повече от 10 чуждестранни консулства. По онова време в това заведение се събирали главно богати безделници и някои любознателни читатели на френските вестници, научили от тях за откритието – седмото изкуство през 1895 година в Париж.

Билетът за първата прожекция струва само един лев и въпреки това напливът от зрители не е голям.

В ежедневника „Законност” от 27 февруари 1897 година можем да прочетем следния текст:
“В града ни от десетина дни – е пристигнал един цинематограф апарат, който изображава на платно тъй наречената “Жива фотография”. Апаратът дава възможност да се виждат изображаемите от него картини и сцени във всичката им живост и движения. Пристигналият цинематограф показва, например, един движущ се трен, посрещането на цар Николая в Париж, един от парижките площади и т н.- всичко това толкова живо и естествено, щото се получава пълна, невероятна илюзия!”

Както първите зрители във Франция, така и русенци не издържали на невероятната за тях гледка на движещия се влак и започнали да скачат ужасени, за да не бъдат прегазени.

След Русе, киното прохожда и в София, Варна, Пловдив и в останалите големи градове у нас. Започва редовен внос на филми от Париж, а след време и от Америка, построяват се първите киносалони.

През 1915 година актьорът и режисьорът Васил Гендов /1891-1970/ продуцира, поставя и играе главната роля първия наш художествен филм – комедията „Българан е галант” и става „бащата на българското кино”. С цената на много усилия и лични жертви този неуморен творец-мечтател създава поредица от 11 игрални филми / сред тях и първият говорящ – „Бунтът на робите” за Васил Левски!/, които останаха в историята на седмото изкуство у нас.

Според „История на световното кино” на големия френски кинокритик Жорж Садул дълги години България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа.