От 2005 година на днешната дата (8-ми юли) Светът отбелязва Деня за борба с алергии.

Инициативата за това е на Световната организация за борба с алергиите, а идеята е

чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им.

Алергията представлява свръхчувствителност на организма, обикновено към безвредна субстанция от околната среда – алерген. Тази свръхчувствителност  е в резултат на силна защитна реакция на имунната система. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен.

По данни на Световната здравна организация алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Според експертите 30-40% от населението страда от алергии като през последните 20 години честотата  е два пъти повече. Най-честите причинители на алергии са акари в домашния прах; полени от житни, дървесни и тревисти растения; ужилване от насекомо; храни – млечни, зеленчуци, плодове, ядки; козметика; продукти от животински произход – пух, пера, животински косми.

През летния сезон най-често срещаните алергични заболявания са сенна хрема, някои хранителни алергии и слънчевата алергия.