На 16 юли се почита паметта на Св. мъченица Юлия девица

Имен ден днес празнуват:  Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли

Света Юлия била родена в Картаген и произхождала от знатно и християнско семейство. Тя получила християнско възпитание. Когато персийците покорили родното й място, те отвлекли много хора. Невръстната  Юлия също била сред пленните. Купил я  търговец-езичник от Сирия, който  дълго време се е опитвал да я убеди тя да се отрече от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия не се съгласила и той накрая приел това.

Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова тогава чествали голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите и като узнали, че е християнка, я подложили на ужасни мъки. Разпнали я на кръст, където Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус” определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.

Днес е и вторият ден от т.нар. Горещници. Дните от 15 до 17 юли се отбелязват в чест на огъня и за предпазване от огнената стихия. По стар стил и астрономически  горещниците се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.