НАСА обяви, че за първи път е открита нова планета, която се върти не около едно, а около две слънца. А колкото е впечатляващо откритието, толкова е впечатляващ и откривателят му.

Той е на 17 години. През 2019 година тъкмо завършва учебната година в гимназията “Скарсдейл“ в Ню Йорк и за да не бездейства през ваканцията става стажант в НАСА. Неговото име е Улф Кукиър, пише Dnes.bg.

Момчето е едва трети ден на стаж в космическата агенция, когато открива новата планета. Неговите шефове му разрешават да разглежда изображенията от високотехнологичният сателит TESS, който търси планети извън нашата Слънчева система.

“Търсех планета, която обикаля около две звезди“, разказва Кукиър, който прекарва два месеца в НАСА, а сега се е върнал обратно на училище, пред Radio 1 Newsbeat.

Той внимателно наблюдава изображенията за да забележи промяна в яркостта на звездите и вероятната сянка на планета, преминаваща пред тях. И на третия ден, когато повечето от нас все още биха правили чай или кафе за своите шефове, той успява да забележи нещо странно на един от кадрите.

На 1300 светлинни години от Земята, нещо блокира светлината от две звезди.

“След това започнахме да правим анализи за да разберем, дали това наистина е планета или просто метеор“, обяснява момчето. Откритието му е достатъчно, за да се включат и други учени в изследването.

Те откриват, че планетата е 6,9 пъти по-голяма от Земята и я кръщават TOI 1338 b.

“Не ми разрешиха да дам име на планетата, но брат ми имаше идея да я кръстим “Улфтопия“. Мисля, че TOI 1338 b е задоволително наименование“, казва Кукиър.

След като бе обявено откритието, феновете на “Междузвездни войни” не пропуснаха да направят сравнение с дома на Люк Скайуокър от сагата, Татуин, който също обикаля около две звезди.

“Много прилича на Татуин, поне по начина, по който ще се виждат слънцата в небето. Така че да, ще има двоен залез“, допълва Улф. Но по думите му, планетата е необитаема, тъй като е прекалено гореща и навярно няма твърда почва.

Но означава ли това откритие, че Улф ще получи гарантирана работа в НАСА някой ден?

“Не знам каква е практиката на НАСА за наемане на хора, но няма да е зле! Това е хубаво нещо за CV-то ми“, казва момчето и допълва, че шефовете му са впечатлени от това, което е свършил по време на стажа си там.

“Менторът ми ме подкрепяше много и беше изключително развълнуван. Мисля, че от НАСА са изненадани от вниманието, което това откритие получава“, обяснява Улф. А след като завърши, той със сигурност ще отиде в университет.