Багерите са най-често срещаните земекопни машини по строителните обекти в целия свят. Но във всяка страна местните строителни фирми имат специфични предпочитания към видовете и моделите, които използват. В България например близо 60% от всички продажби се падат на комбинираните багер-товарачи, докато този вид техника на практика липсва в Германия. За същата работа там се предпочитат верижни компактни модели с работно тегло между 5 т и 9 т, които се съчетават с колесни товарачи от същия клас.

Какви видове се предпочитат в България

В България комбинираният багер-товарач е вездесъщ, но все пак не е панацея. Там, където пространството е тясно, думата имат мини багерите, които са много по-ефективни в такива условия. А където е необходима много висока производителност, например при изкопаване на основи на големи сгради, изборът задължително пада върху верижната техника от среден клас. Но ако вече има изградена инфраструктура и особено готова настилка, която трябва да се пази, колесният багер с гуми е предпочитания избор.

Все по-интензивното строителство в градовете в условията на ограничени пространства правят все по-предпочитани машините с прибрана навътре противотежест. Популярност доби видът SR, при който противотежестта излиза съвсем малко извън габарита на веригите при завъртане на надстройката. Все по-масови стават машините от вида ZTS, чиято противотежест и дори цялата надстройка остава в рамките на веригите при завъртане. Категорично у нас се предпочитат надстройки с кабини, а не с навес.

видове багери

 

От какво зависи изборът на определен вид и модел

Предпочитанията на българските фирми към определени видове и модели се обуславят от няколко много важни фактора:

  • Работна маса;
  • Многофункционалност;
  • Лесно транспортиране – по възможност на собствен ход или на стандартно превозно средство;
  • Компактни размери;
  • Оптимална производителност, в т.ч. при съвместна работа с друга техника (транспортна, кариерна, минна);
  • Разход на гориво;
  • Цена на придобиване.

Донякъде всички видове машини могат да станат многофункционални, когато разполагат с необходимото прикачно оборудване. Освен кофа, към стрелата и рамото може да се монтира хидравличен чук, свредел и др. Но багер-товарачите тук “изпреварват”, тъй като имат и товарачна уредба, а и много бързо се придвижват на собствен ход. За сметка на това верижната техника има по-висока проходимост в много кален терен и, тъй като това са специализирани машини, те изразходват по-малко дизел за всеки изкопан кубичен метър.

Кои модели са най-популярни у нас

В България се използват багери от всички класове, но на пазара все пак има конкретни модели, които са най-продавани. В клас мини най-голям пазарен дял имат машините с маса 2 т и 2,5 т, тъй като се превозват много лесно на ремарке с допустима обща маса до 3,5 т. Комбинираните машини с маса 7,5-9 т преобладават на пазара, тъй като се считат за универсална земекопна техника. При колесните най-често се купуват тези с маса 16-18 т, които са популярни при ремонтите на пътища и инфраструктура.

За големите обекти се използват най-вече верижни екскаватори. За масов изкоп се предпочитат 21- и 25-тонни модели. За пътното строителство и кариерите се разчита на по-тежка техника с много по-мощна хидравлика – с работна маса 36 т, 40 и 50 т. В селското стопанство също се работи с багери, но те са основно комбинирани или мини. Използват се при изграждане на огради на дворове, изкопаване и разстилане на почви и др. подобни, замествайки ръчния труд на много копачи.

Сега е моментът за инвестиция в нова машина

На сайта titanmachinery.bg ще откриете информация за всички видове и модели багери, които Тайтън Машинъри България предлага. Не губете време, а открийте още сега правилната машина Case чрез нашия сайт! Имате въпроси? Не се колебайте да ни потърсите. Обадете се на телефон 0882 408 526 или използвайте контактната форма за онлайн запитвания.