Според ново изследване размерът на човешкия мозък вероятно се увеличава постепенно с течение на времето, което може да намали риска от деменция при по-младите поколения.

Проучването е направило снимки на мозъците на повече от 3000 американци на възраст между 55 и 65 години и е установило, че родените през 70-те години на ХХ век имат 6,6% по-голям общ обем на мозъка от родените през 30-те години на ХХ век.

Членовете на поколението Х също така имат почти 8 % по-голям обем на бялото вещество и почти 15 % по-голяма повърхност на сивото вещество от членовете на мълчаливото поколение.

Една специфична част от мозъка, наречена хипокампус, която играе важна роля в паметта и ученето, е увеличила обема си с 5,7 % през последователно изследваните поколения.

Това важи и в случаите, в които се вземат предвид други фактори, които допринасят за това, като ръст, възраст и пол.

Днес от деменция страдат десетки милиони хора по света, а през следващите три десетилетия – с нарастването на броя на застаряващото население – броят на диагностицираните случаи на това заболяване ще се утрои.

Но ето и нещо обнадеждаващо: през последните три десетилетия случаите на деменция в САЩ и Европа са намалявали с около 13% всяко десетилетие.

Изглежда, че абсолютният риск от деменция намалява при по-младите поколения вероятно поради по-здравословния начин на живот и възпитание.

Деменцията се характеризира с изтъняване на сивото вещество на мозъка, наречено мозъчна кора, което играе роля в паметта, ученето и разсъжденията, наред с много други когнитивни процеси.

Тъй като заболелият мозък постепенно се свива с времето, логично е, че наличието на по-голям обем в началото може да помогне за предпазване от свързаните с възрастта загуби.

Действително проучванията показват, че когнитивните резултати са по-добри при пациенти с Алцхаймер с по-големи глави, което подкрепя така наречената “хипотеза за мозъчен резерв”.