Община Мездра продължава да обогатява своя културен календар със събития, които имат общонационални измерения.

След като през тази година бяха възродени Националният литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ и Симпозиумът по скулптура, на 12 септември 2020 г. в гр. Мездра ще се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“.

Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която ще премине под наслов: „Европа, общо наследство”.

Основните цели на фестивала са:

да се даде възможност за изява на изпълнителите, обичащи и занимаващи се с българско фолклорно танцово изкуство; съхраняване на българския бит, обичаи, нрави и традиции във фолклорното ни танцово наследство и да се създаде развлечение и наслада за публиката чрез патриотичния дух на танците, музиката и костюмите на нашия народ.

Във фестивала, който е без такса за участие, могат да се включат любителски клубове и школи от цялата страна, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора.

Съгласно регламента, Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ ще протече в два етапа.

В първия етап,

който няма конкурсен характер, участниците ще изпълнят по две хора от различни фолклорни области, като едното трябва да е от областта, от която е съответната група. Общото времетраене на двете изпълнения е до 6 мин.

Вторият етап – фолклорно надиграване с „Тракийска ръченица“,

е с конкурсен характер и времетраене до 3 мин. Всеки клуб може да се изяви с една или повече танцови двойки, определени предварително от хореографите. Задачата е двойките да пресъздадат задявката между момците и момите чрез характерните тракийски движения, а свободата на изпълнение е на самите танцьори. Целта е да се покаже майсторството на танцьорите, креативност и сценично поведение, стил и характер на изпълнението. Сценичните  изпълнения ще бъдат оценени от ръководителите на съставите. Най-добре представилата се танцова двойка във фолклорното надиграване с „Тракийска ръченица“ ще бъде отличена с купа и грамота, а всички групи, участващи във фестивала, ще получат грамоти.

В унисон с мисията на фолклора – да сплоти и да обедини хората като се забавляват и веселят заедно, хванати ръка в ръка, рамо до рамо, в единна стъпка, „Хорцето на дефилето“ ще завърши с най-дългото хоро, което ще се извие на площад „България“ в гр. Мездра и на което ще се хванат всички участници във фестивала.