В навечерието на Великденските празници в Община Мездра беше открита самостоятелна изложба „Мигове красота“ – художествена фотография на Мария Цолова. Организатор на вернисажа бе Градската художествена галерия. 

Експозицията включва 14 цветни и черно-бели снимки на авторката, която работи като инкасатор в енергийната компания „ЧЕЗ Електро България“. Сред тях преобладават природни пейзажи и фотоси на изоставени стари къщи, които обективът на Мария е уловил в различни селища от Искърския край – Лютиброд, Оселна, Царевец, Струпец, махала Бовска Габровница и други. Изложбата допълват въздействащи кадри, запечатили уникалния мигове от микросвета на растенията и насекомите. 

„Названието на експозицията – „Мигове красота“, е много сполучливо избран наслов за тази фотографска колекция, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Всяка снимка е като проблясването на светулка – трае един миг, но разпръсква мрака и стопля сърцето. Мигът отминава, красотата помръква, но отново засиява със следващия изгрев, с превъртането на колелото на живота.“ 

„Повечето от тези снимки съм направила, докато съм била на работа, сподели Мария Цолова. Защото моята работа е такава – да обикалям по селата. Една част от тях пресъздават реалността, каквато е в момента в по-малките населени места: те са обезлюдени, къщите се рушат… За съжаление, такава е съвременната действителност в доста села у нас.“ 

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави талантливата фотографка и й подари букет цветя. 

Това е единадесетата самостоятелна изложба на Мария Цолова, която се занимава с любителска фотография още от ученическите си години. Предходните й експозиции са „Художествена фотография” (2007), „Пейзажи” (2008), „Авторска фотоизложба” (2009), „Зима в обектива” и „Децата на Мездра” (2010), „Сезони” и „Есен” (2011), „Четирите годишни времена” (2016), „Фото-графики” (2017) и „Нашата България – красива и забравена” (2018). 

Ценителите на художествената фотография могат да разгледат изложбата във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра до 21 април.